U subotu 26. ožujka 2022. godine u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu povodom Dana narcisa održane su javnozdravstvene humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life) zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Cilj održanih akcija jest jačanje svijesti o važanosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke te pružanje podrške svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu. Javnozdravstvenu akciju dolaskom su podržali Tomislav Dulibić ispred Ministarstva zdravstva RH, Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i mnogi drugi.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja i tako doprinosi smanjenju smrtnosti, ovom se prigodom građane dodatno educiralo o važnosti odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine te se pokazalo da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku kod onih žena koje su se odazivale mamografskim pregledima u sklopu nacionalnog programa, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Odaziv u nacionalni program kreće se oko 60 % te se godišnje u okviru programa na mamografski pregled pozove oko 150 000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Andrea Šupe Parun istaknula je da je incidencija raka dojke u Republici Hrvatskoj u porastu, kao i u većini zemalja Europe, te objasnila kako je to ponajviše rezultat sve dužeg očekivanog trajanja života jer je većina žena koje obole starije životne dobi. Pojasnila je kako osim dobi, na povećanje rizika od obolijevanja utječu i drugi nepromjenjivi, najčešće hormonski, čimbenici, kao što su ranija menarha, kasnija menopauza, kasnija dob prvog poroda te nuliparitet. Ukazala je na povezanost nekih izmjenjivih čimbenika s rizikom od obolijevanja, na primjer, uzimanja hormonske nadomjesne terapije i manjka tjelesne aktivnosti koji povećavaju taj rizik. S obzirom na slabije mogućnosti utjecaja na pojavnost ovog raka, dr. Šupe Parun naglasila je važnost redovitih odlazaka na preglede kako bi se rak dojke otkrio u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje najveće.

Upravo u svrhu što ranijeg otkrivanja neželjenih promjena na dojkama, u sklopu Dana narcisa na Trgu bana Josipa Jelačića bio je postavljen mobilni mamograf Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „ Dr. Andrija Štampar“,  a žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imale su jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje zbog velikog interesa nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu, predbilježile su se i bit će pozvane na pregled u sljedećim danima.

Prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, istaknuo je kako ga raduje činjenica da je 26. Dan narcisa uspješno održan i da je smrtnost žena od raka dojke u opadanju.

Na Cvjetnom trgu udruga P.I.N.K. – life organizirala je humanitarnu prodaju narcisa. Prateći globalnu inicijativu Close the care gap koja ukazuje na potrebu da svi onkološki bolesnici imaju iste mogućnosti informiranja i liječenja, prihod od prikupljenih donacija usmjerit će se upravo njima.

Organizatori održanih akcija ističu da je obilježavanjem ovog iznimno važnog dana, koji simbolizira borbu protv raka dojke, poslana poruka ohrabrenja o nastavku pada smrtnosti, kao i poticaj cijelom društvu za nastavak dosadašnjih napora u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Djeličak atmosfere pogledajte u našoj galeriji.