Održan Skup o cijepljenju 6. svibnja u Zagrebu

U Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, održan je Skup o cijepljenju povodom Svjetskog tjedna cijepljenja, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Hrvatskog epidemiološkog društva.

Skupu su se odazvali brojni zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u provedbi Programa cijepljenja, ponajviše pedijatri, liječnici školske medicine i epidemiolozi.

Na skupu je pet predavača održalo predavanja o aktualnim temama vezanima uz Program cijepljenja u Hrvatskoj, stavovima roditelja o cijepljenju, dokazima u medicini, dilemama, eliminaciji ospica i rubele, te je predstavljen sveučilišni priručnik o cijepljenju.

Prvi dio skupa je moderirao epidemiolog u ime organizatora, a drugi dio skupa su moderirale pedijatrice predstavnice Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju HLZ-a.

Najvredniji dio skupa je bila rasprava, u koju su se uključili brojni kolege s upitima, komentarima i prijedlozima.

U raspravi se, između ostaloga, ukazalo na potrebu postavljanja jasnih pravila vezanih uz rad pedijatara, koja su u konačnici vezana uz pravnu zaštitu liječnika primarne zdravstvene zaštite i neonatologa koji provode cijepljenje (npr. pozivanje na cijepljenje, evidentiranje upućenih poziva, evidentiranje odbijanja cijepljenja, prijavljivanja odbijanja cijepljenja sanitarnoj inspekciji).

Sudionici rasprave su zamolili da se problemi iznesu Ministarstvu zdravstva i jasno definiraju postupci u situacijama koje se mogu tumačiti različito, a koje se sve češće javljaju.

Nadalje, izneseni su stavovi o potrebi za efikasnijim javnozdravstvenim informiranjem stanovništva, s obzirom da liječnici u privatnoj zdravstvenoj zaštiti zbog opsega posla nisu u mogućnosti ispravljati pogrešne stavove roditelja djece koju imaju u skrbi.

Jedan od prijedloga iznesenih u raspravi je bio da se na Ministarstvu zdravstva osnuje radna skupina koja bi razmotrila nejasno definirane procedure oko pozivanja na cijepljenje i evidentiranja odbijanja cijepljenja i dala jasne pisane upute s razine Ministarstva. Također je predloženo da se razmotri kako postupiti kad liječnici javno istupaju protiv cijepljenja, te da se organizira edukacija za prekršajne suce.

 

Više o cijepljenju možete pročitati na stranicama Odjela za cijepljenje