Prevencija malarije spašava živote

Svjetski dan borbe protiv malarije obilježava se svake godine 25. travnja, a slogan je ove godine „Prevencija malarije spašava živote“.

Malarija je zarazna bolest čiji je uzročnik parazit Plasmodium (pet vrsta plazmodija), a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca Anophelesa. Unijet u tijelo, parazit se umnožava u jetri, a zatim inficira crvene krvne stanice, eritrocite. Ako se pravovremeno ne liječi, bolest može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u petogodišnjem razdoblju od 2010. do 2015. godine se stopa novooboljelih od malarije smanjila za 21 %, a stopa smrtnosti za 29 %. Unatoč tim činjenicama, u svjetskim razmjerima malarija još uvijek predstavlja veliku prijetnju zdravlju ljudi.

 

Tijekom 2015. godine je u svijetu oboljelo 212 milijuna, a od posljedica bolesti je umrlo oko 429 000 osoba, većinom na području subsaharske Afrike.

Procjenjuje se da je riziku od malarije izloženo oko 43 % stanovništva u 91 zemlji, a najviše su pogođena najsiromašnija područja tropskih zemalja, posebice u Africi, Aziji i Amerikama.

 

U Europskoj regiji SZO-a je 2015. godine postignut prekid autohtonog prijenosa malarije pa je 2016. godine taj dio Europe proglašen slobodnim od malarije. No, zbog učestalih putovanja i velike pokretljivosti ljudi, kao i komaraca, u Europi postoji neprekidan unos infekcija. Stoga je vrlo važno djelovati preventivno – pravovremeno otkrivati infekcije, liječiti oboljele, educirati ljude i prevenirati bolest suzbijanjem komaraca kako osobnom zaštitom tako i dezinsekcijom.

Malarija je u Hrvatskoj iskorijenjena još 1964. godine i danas se bilježe samo tzv. importirani slučajevi, nastali u brojnim endemskim područjima malarije u svijetu, kamo naši ljudi odlaze zbog poslovnih, turističkih ili raznih drugih razloga.

Komarci koji prenose malariju nisu kod nas potpuno iskorijenjeni pa postoji stalna mogućnost ponovnog uspostavljanja autohtonog prijenosa i endemskih žarišta. Posljednjih deset godina prijavljuje se prosječno devet oboljelih od malarije godišnje, dok su 2016. godine prijavljena četiri slučaja importirana iz endemskih tropskih i suptropskih krajeva, a takvi bolesnici, sve dok se pravovremeno ne otkriju i izliječe, predstavljaju stalnu opasnost.

 

Stoga se putnicima koji zbog posla ili turizma putuju u rizična endemska područja u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo savjetuje kako čuvati zdravlje na putovanju i kako provoditi opće mjere zaštite (prikladna zaštitna odjeća, primjena repelenata odnosno sredstava za odbijanja komaraca, zaštitnih mreža za prozore i vrata, zaštitnih mreža za spavanje) i propisuje kemoprofilaksa, preventivno uzimanje lijekova protiv malarije prije odlaska, tijekom i nakon povratka s putovanja.