Zika virusna infekcija

Grupiranje neuroloških poremećaja i malformacija novorođenčadi (kao što je mikrocefalija) potencijalno povezanih sa širenjem Zika virusne infekcije koje se bilježi proteklih godinu dana na području Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike, Azije i ostalih kontinenata, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u veljači 2016. proglasila  javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja (engl. Public Health Emergency of International Concern; PHEIC), ukazujući tako da se radi o izvanrednom događaju koji predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi ne samo u područjima s aktivnim prijenosom Zika virusa, već i u drugim dijelovima svijeta. U međuvremenu su intenzivna istraživanja Zika virusne infekcije provedena posljednjih mjeseci potvrdila njenu uzročnu povezanost sa razvojem kongenitalnih malformacija kod novorođenčadi i neuroloških poremećaja kao što je Guillian Barréov sindrom. Iako je 18. studenog 2016. ukinula spomenuti status PHEIC-a, SZO je istaknula da Zika virusna infekcija i dalje predstavlja javnozdravstveni porioritet koji zahtijeva sustavno istraživanje s obzirom na još uvijek veliki broj nepoznanica vezanih za Zika virusnu infekciju i njene posljedice.

Rasprostranjenost virusa Zika
Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je dosada zabilježen u sedamdesetak zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeno je i više od dvijestotine slučajeva lokalnog prijenosa na Floridi, SAD. (slika 1). Argentina i Gvadalupe su na dan 17. studenog 2016. dodane na zemljovid, a Solomnsko Otočje je izuzeto jer nisu u zadnja tri mjeseca imali Zika slučaj.

Slika 1. Države i područja sa zabilježenim autohtonim slučajevima Zika virusne infekcije u posljednja tri mjeseca

zika-karta

Prijenos virusa Zika

Virus Zika prenosi se ubodom zaraženog komarca roda Aedes sa zaraženog čovjeka (uglavnom bolesnika u fazi viremije tj. fazi kada je virus prisutan u krvi). Za Aedes komarce je karakteristično da su aktivni cijeli dan, pri čemu su najaktivniji danju od izlaska do zalaska sunca. Moguć je prijenos virusa i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće odnosno tijekom poroda, kao i prijenos spolnim putem. Virus se može prenijeti i zaraženom krvlju, stanicama i tkivima (transfuzija krvi, doniranje stanica, tkiva i organa i sl.). Virus Zika se ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.).

Sprječavanje zaražavanja virusom Zika

Budući da ne postoji cjepivo ili lijek za prevenciju infekcije virusom Zika, važno je provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca roda Aedes koje podrazumijevaju:

 • Korištenje repelenata (sredstava za odbijanje komaraca) tijekom cijelog dana, uz strogo pridržavanje uputa na proizvodu.
 • Repelenti na bazi DEET-a se ne preporučaju za djecu mlađu od dva mjeseca, a trudnice ih mogu koristiti, strogo prema uputi proizvođača.
 • Nošenje odjeće sa dugim rukavima i nogavicama koja pokriva što veću površinu kože.
 • Boravak u klimatiziranim prostorima i korištenje zaštitnih mreža na prozorima i vratima (tzv. komarnika).
 • Korištenje mreža protiv komaraca za spavanje na otvorenom ili u prostorijama nezaštićenim od komaraca.

 

Simptomi Zika virusne infekcije

U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće:

povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju.

Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano, bez težih komplikacija i smrtnih ishoda.

Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip.

 

Opasnosti Zika virusne infekcije

Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne infekcije tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput razvoja malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što je mikrocefalija), spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Zika virusnu infekciju treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Također, u nekim zemljama koje su zahvaćene epidemijom zabilježena je i veća učestalost neuroloških poremećaja kao što je Guillian Barréov sindrom u nekih odraslih osoba. Uočena je i moguća povezanost s neurološkim poremećajima kao što su meningitis, meningoencefalitis i mijelitis, osobito kod imunokompromitiranih, male djece i starijih osoba te onih s anemijom srpastih stanica.

 

Rizik širenja virusa Zika na području Europe i Hrvatske

U dvadeset država Europske unije je od srpnja 2015. do 17. studenog 2016. godine zabilježeno 1974 importiranih slučajeva Zika virusne infekcije, što znači da  su inficirane osobe prethodno boravile u područjima aktivnog prijenosa Zika virusa. Tijekom istog razdoblja je u osam EU država prijavljeno 96 Zika slučajeva kod trudnica. Daljnje širenje Zika virusne infekcije od ovih uvezenih slučajeva je do sada zabilježeno u 12 EU država i to sa osobe na osobu, vjerojatno spolnim putem, a ne putem zaraženih komaraca.

U nekim  zemljama svijeta zamjećuje se trend smanjenja broja oboljelih od Zika infekcije. Ljetni vremenski uvjeti i sezona aktivnosti komaraca kao mogućih vektora (prvenstveno Ae.albopictus) su iza nas. S obzirom na nastupanje zimske sezone smanjuje se potencijalna mogućnost daljnjeg širenja virusa od uvezenih slučajeva unutar Europe putem zaraženih komaraca. Međutim, dolaskom zimskih mjeseci u Europi se povećava učestalost turističkih putovanja građana u tropske zemlje, a time i rizik Zika infekcije u putnika koji odlaze u područja aktivnog prijenosa Zika virusne infekcije. Stoga je važno da se prije nego krenu na put osobe informiraju o mogućim rizicima i potrebnom ponašanju tijekom i po povratku s puta.

 

Preporuke za putnike u područja gdje vlada aktivna transmisija Zika virusne infekcije

Putnici se pravovremeno trebaju dobro informirati prije odluke i odlaska u rizična područja, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.).

 • Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca.
 • Rizik prijenosa virusa spolnim putem sa zaražene osobe na drugu osobu smanjuje se upotrebom kondoma radi zaštite tijekom boravka u rizičnom području.

Pet pravila za sigurnije putovanje u tropska područja     

 1. Informirajte se prije putovanja.
 2. Koristite repelente (sredstva koja odbijaju komarce).
 3. Nosite prikladnu odjeću i obuću tijekom putovanja.
 4. Koristite zaštitne mreže ili se odmarajte u klimatiziranim prostorima.
 5. Ako s razbolite, zatražite medicinsku pomoć.

letak-komarci

 

Preporuke za putnike po povratku iz rizičnog područja

 • Trudnice koje su boravile u rizičnom području trebaju se po povratku s puta javiti ginekologu koji prati njihovu trudnoću, čak i ako nemaju simptome bolesti, i spomenuti mu svoje putovanje radi odgovarajućeg daljnjeg praćenja trudnoće.
 • U svrhu zaštite trudnica, muškarcima koji su se vratili iz rizičnih područja preporuča se primjena zaštite kondomima tijekom spolnog odnosa do kraja trudnoće.
 • U svrhu sprječavanja prijenosa spolnim putem, preporuča se primjena zaštite tijekom spolnog odnosa dva mjeseca po povratku žene odnosno šest mjeseci po povratku muškarca iz rizičnog područja, neovisno o pojavi simptoma bolesti.
 • Svaki putnik koji unutar dva tjedna po povratku iz navedenih rizičnih mjesta razvije opisane simptome treba obavezno kontaktirati svog liječnika i napomenuti da je boravio u rizičnom području.
 • Osobe koje se iz rizičnih zemalja vraćaju u zemlju u sezoni aktivnih komaraca trebaju tri tjedna po svom povratku provoditi mjere zaštite od uboda komaraca (korištenje repelenata, zaštitnih mreža za prozore i vrata) da bi se spriječilo širenje infekcije na domicilne komarce i tim putem na druge ljude u njihovoj okolini.
 • Dobrovoljnim davateljima stanica i tkiva ljudskog podrijetla (krvi, krvnih pripravaka i dr.) povratnicima iz rizičnih područja radi predostrožnosti se preporuča odgoda na određeno vrijeme.

letak-putnici

 

Suzbijanje komaraca

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) prisutan je u brojnim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja pa i u Hrvatskoj, pa je važno pravovremeno, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na razini lokalne zajednice planirati i provoditi preventivne i protuepidemijske dezinsekcijske mjere suzbijanja komaraca.

Jednako je važno upoznati stanovništvo o potrebi redovitog (barem jednom tjedno) pražnjenja ili pravilnog pokrivanja otvorenih spremnika s nakupljenom vodom. Naime, tigrasti komarac je invazivna vrsta što znači da se brzo širi zahvaljujući svojoj sposobnosti brzog razmnožavanja i lakog prilagođavanja novim područjima. Na našem području najčešće se razvija u naseljima, u umjetnim leglima: odbačene posude i predmeti koji zadržavaju kišnicu, nepoklopljene posude s vodom, kante za zalijevanje u vrtovima, odložene gume (automobilske i dr.) na otvorenome, vaze u okućnicama ili na grobljima, nepropisno odbačen otpad u okoliš, ulični slivnici u kojima stoji voda, plitice za cvijeće te brojni drugi predmeti koji zadržavaju vodu.

letak-komarci-kuca

Najvažnija mjera u sprječavanju razvoja i širenja tigrastih komaraca je uklanjanje legla. Zbog toga i sami građani svojom informiranošću i odgovornim ponašanjem mogu jako pridonijeti smanjenju raširenosti tigrastog komarca u svom okolišu na našem području.

 

U slučaju postojanja dodatnih pitanja, kontaktirati Službu za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na tel. 01 46 83 004 ili poslati upit mailom na epidemiologija@hzjz.hr .

LETAK-Zaštitite se od komaraca i zaraznih bolesti koje mogu prenijeti (pdf.)

PLAKAT-Zaštitite se od komaraca i zaraznih bolesti koje mogu prenijeti (pdf.)

LETAK-Pet pravila za sigurnije putovanje u tropsko područje (pdf.)

PLAKAT-Pet pravila za sigurnije putovanje u tropsko područje (pdf.)