Zika virusna infekcija nove informacije

Grupiranje neuroloških poremećaja i malformacija novorođenčadi (kao što su mikrocefalije) povezanih sa širenjem Zika virusne infekcije koje se bilježi posljednjih mjeseci na području Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te ostalim kontinentima, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila  javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja (engl. Public Health Emergency of International Concern; PHEIC), što znači da se radi o izvanrednom događaju međunarodne važnosti koji predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi, ne samo na područjima gdje trenutno postoji aktivan prijenos Zika virusa, već i za druge dijelove svijeta.

Rasprostranjenost virusa Zika
Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u šestdesetak zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a odnedavno su zabilježeni slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. (slika 1).

Slika 1. Države i područja sa zabilježenim autohtonim slučajevima Zika virusne infekcije u posljednja tri mjeseca

Prijenos virusa Zika

Virus Zika prenosi se ubodom zaraženog komarca roda Aedes, sa zaraženog čovjeka (uglavnom sa bolesnika u fazi viremije ili prisutnosti virusa u krvi). Za Aedes komarce je karakteristično da su aktivni cijeli dan, pri čemu su najaktivniji danju od izlaska do zalaska sunca. Moguć je prijenos virusa i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće (putem posteljice) odnosno tijekom poroda, a zabilježen je i prijenos spolnim putem. Virus se može prenijeti i zaraženom krvi, stanicama i tkivima (transfuzija krvi, doniranje stanica, tkiva i organa i sl.). Virus Zika se ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.).

Sprječavanje zaražavanja virusom Zika

Budući da ne postoji cjepivo ili lijek za prevenciju infekcije virusom Zika, važno je provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca roda Aedes koje podrazumijevaju:

 • Korištenje sredstava za odbijanje komaraca (repelenata) tijekom cijelog dana, a naročito od zore sve do sumraka uz strogo pridržavanje uputa na proizvodu.
 • Repelenti na bazi DEET-a se ne preporučaju za djecu mlađu od dva mjeseca, a trudnice ih mogu koristiti, strogo prema uputi proizvođača.
 • Nošenje svjetle odjeće (sa dugim rukavima i nogavicama) koja pokriva što veću površinu kože.
 • Boravak u klimatiziranim prostorima i korištenje zaštitnih mreža na prozorima i vratima.
 • Korištenje mreža protiv komaraca za spavanje na otvorenom ili u prostorijama nezaštićenim od komaraca.

Simptomi Zika virusne infekcije

U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće:

povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju.

Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda.

Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip.

Opasnosti Zika virusne infekcije

Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Zika virusnu infekciju treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Također, u nekim zemljama koje su zahvaćene epidemijom zabilježena je i veća učestalost neuroloških poremećaja kao što je Guillian Barréov sindrom u nekih odraslih osoba. Uočena je i moguća povezanost s neurološkim poremećajima kao što su meningitis, meningoencefalitis i mijelitis, osobito kod imunokompromitiranih, male djece i starijih osoba te onih s anemijom srpastih stanica.

Rizik širenja virusa Zika na području Europe i Hrvatske

U Europi je do sada zabilježeno više od tisuću uvezenih slučajeva Zika bolesti u dvadesetak zemalja kod osoba koje su prethodno boravile u područjima aktivnog prijenosa Zika virusa. Postoji potencijalna mogućnost daljnjeg širenja virusa od uvezenih slučajeva unutar Europe, s obzirom da je tigrasti komarac (Aedes albopictus) prisutan u brojnim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja pa i u Hrvatskoj. Do sada je zabilježeno daljnje širenje Zika virusne infekcije sa osobe na osobu od uvezenih slučajeva u 11 država Europe, vjerojatno spolnim putem. U tijeku su ljetni vremenski uvjeti i sezona aktivnosti komaraca kao mogućih vektora (Ae.albopictus).

Važno je pravovremeno, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na razini lokalne zajednice planirati i provoditi preventivne dezinsekcijske mjere suzbijanja komaraca.

letak-komarac

Jednako je važno upoznati stanovništvo o potrebi redovitog (barem jednom tjedno) pražnjenja ili pravilnog pokrivanja otvorenih spremnika s nakupljenom vodom. Naime, tigrasti komarac je invazivna vrsta što znači da se brzo širi zahvaljujući svojoj sposobnosti brzog razmnožavanja i lakog prilagođavanja novim područjima. Na našem području najčešće se razvija u naseljima, u umjetnim leglima: odbačene posude i predmeti koji zadržavaju kišnicu, nepoklopljene posude s vodom, kante za zalijevanje u vrtovima, odložene gume (automobilske i dr.) na otvorenome, vaze u okućnicama ili na grobljima, nepropisno odbačen otpad u okoliš, ulični slivnici u kojima stoji voda, plitice za cvijeće te brojni drugi predmeti koji zadržavaju vodu.

Najvažnija mjera u sprječavanju razvoja i širenja tigrastih komaraca je uklanjanje legla. Zbog toga i sami građani svojom informiranošću i odgovornim ponašanjem mogu jako pridonijeti smanjenju raširenosti tigrastog komarca u svom okolišu na našem području.

komarci-mjere_sprecavanja

Preporuke za putnike u područja gdje vlada aktivna transmisija Zika virusne infekcije

Putnici se pravovremeno trebaju dobro informirati prije odluke i odlaska u rizična područja, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.).

 • Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca.
 • Rizik prijenosa virusa spolnim putem sa zaražene osobe na drugu osobu smanjuje se upotrebom kondoma radi zaštite tijekom boravka u rizičnom području. Zika virus može biti prisutan u sjemenoj tekućini i više tjedana nakon oporavka od Zika bolesti.

Pet pravila za sigurnije putovanje u tropska područja     

 1. Informirajte se prije putovanja
 2. Koristite repelente (sredstva koja odbijaju komarce)
 3. Nosite prikladnu odjeću i obuću tijekom putovanja
 4. Koristite zaštitne mreže ili se odmarajte u klimatiziranim prostorima
 5. Ako s razbolite, zatražite medicinsku pomoć

letak

Preporuke za putnike po povratku iz rizičnog područja

 • Trudnice koje su boravile u rizičnom području trebaju se javiti ginekologu po povratku, čak i ako nemaju simptome bolesti i spomenuti svoje putovanje koji prati njihovu trudnoću radi odgovarajućeg daljnjeg praćenja trudnoće.
 • U svrhu zaštite trudnica, muškarcima koji su se vratili iz rizičnih područja preporuča se primjena zaštite kondomima tijekom spolnog odnosa sa trudnom partnericom do kraja trudnoće.
 • Povratnicima koji su boravili u rizičnim područjima se preporuča primjena spolne zaštite kondomima ili apstinencija barem dva mjeseca po povratku, a u slučaju potvrđene Zika bolesti barem šest mjeseci po povratku.
 • Svaki putnik koji unutar dva tjedna po povratku iz navedenih rizičnih mjesta razvije opisane simptome treba obavezno kontaktirati svog liječnika i napomenuti da je boravio u rizičnom području.
 • Dobrovoljnim davateljima stanica i tkiva ljudskog podrijetla (krvi, krvnih pripravaka i dr.) povratnicima iz rizičnih područja radi predostrožnosti se preporuča odgoda na određeno vrijeme.
 • Kod osoba koje nakon povratka iz rizičnih zemalja razviju simptome bolesti potrebno je provoditi mjere zaštite od uboda komaraca (zaštitne mreže za krevete, prozore i vrata) da bi se spriječilo širenje infekcije na domicilne komarce i tim putem na druge ljude u njihovoj okolini.

letak-putnici

Rizik vezan za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Brazilu

U Riju se održavaju Olimpijskih u razdoblju od 5. do 21. kolovoza odnosno Paraolimpijske igre,  od 7. do 18. rujna 2016. godine.  To je doba kada je u Brazilu hladnije doba godine, tijekom kojeg prevladava nešto svježije i suhlje vrijeme koje smanjuje broj komaraca, pa je za turiste rizik infekcije značajno niži. Također, nadležne službe u Brazilu su provele mjere za suzbijanjekomaraca koje smanjuju rizik.

LETAK-Zaštitite se od komaraca i zaraznih bolesti koje mogu prenijeti (pdf.)

PLAKAT-Zaštitite se od komaraca i zaraznih bolesti koje mogu prenijeti (pdf.)

LETAK-Pet pravila za sigurnije putovanje u tropsko područje (pdf.)

PLAKAT-Pet pravila za sigurnije putovanje u tropsko područje (pdf.)