Radionica “Prva faza reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice ”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva organiziraju radionicu i okrugli stol na temu provođenja  prve faze reorganiziranog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice (NPP RVM).

Jednodnevna radionica „Prva faza reorganiziranog nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice – organiziranje, provedba, praćenje“ će se održati u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1 u Virovitici, 19. prosinca 2019. s početkom u 10 sati.

Cilj radionice i okruglog stola je informirati i educirati provoditelje o aktivnostima i protokolu provedbe prve faze reorganiziranog programa NPP RVM s novim pristupom (primarno testiranja na HPV) na području Virovitičko-podravske županije te temeljem zaključaka donesenih tijekom rasprava izraditi okvirni plan aktivnosti za 2020. godinu.

Dodatni cilj je doprinos prevenciji i programima probira raka vrata maternice te unaprjeđenju i promicanju zaštite zdravlja žena u Hrvatskoj.

Prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2016. godine od raka vrata maternice oboljela 319 žena (stopa 14,8/100.000), a umrlo je 115 žena (5,3/100.000). Rana detekcija promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice. Prepoznavši navedeni javnozdravstveni prioritet Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici 15. srpnja 2010. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, s čijom se provedbom započelo 1. prosinca 2012. godine.

Cilj programa je smanjiti  incidenciju i mortalitet raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj kroz primjenu brzog i jednostavnog probirnog testa.

U 2018. godini započelo se s planiranjem i pripremama regionalne provedbe prve faze reorganiziranog NPP RVM u Virovitičko-podravskoj županiji s novim pristupom koji uključuje primarno testiranja na HPV za žene određene dobi.

Slijedom navedenog, na okruglom stolu će biti predstavljen plan i protokol provedbe prve faze  reorganiziranog NPP RVM  te će se održati rasprava o budućim koracima koji su potrebni za provedbu.

Dodatne informacije i program potražite na poveznici: http://www.npp-otkrivanjervm.com