“COVID-19 NEGATIVNA KNJIŽICA” – osobe s invaliditetom u vrijeme koronakrize

Izdanja URIHO – “Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom” 2020.

Autorice

Ana Barić, socijalna radnica
Jasna Kešina, trenerica – ekonomistica
Mia Lakatoš, socijalna radnica
Višnja Majsec Sobota, psihologinja
lvana Matoš Buršić, psihologinja
Jelena Opačak, psihologinja
Iva Šušak, defektologinja – soc. pedagoginja
Vesna Zećirević, defektologinja – rehabilitatorica


“O različitim aspektima rada u uvjetima pandemije COVID·19 bolesti

Pandemija COVID-19 bolesti unijela je značajne promjene u svakodnevicu i radno okruženje. Zbog specifičnih uzoraka prijenosa zaraze, sve osobe koje u svom radu dolaze u kontakt s potencijalno oboljelim osobama (npr. liječnici, medicinske sestre, prodavači u trgovinama, službenici u bankama, dostavljači, vozači, osoblje škola, restorana, sportskih i rekreativnih ustanova i sl.), kao i one osobe koje rade u okruženju s velikim brojem ljudi (npr. tvornice i proizvodni pogoni, call centri, uredi s velikim prostorom i sl.) u riziku su od zaraze COVID-19 (OSHA, 2020).

Posebnu pozornost potrebno je obratiti pružanju podrške osobama s invaliditetom, koje ne samo da su u većem riziku od zaraze COVID-19, već imaju i više teškoća u pridržavanju mjera opreza, kao i fizičkog distanciranja.


“Ove „COVID-19 negativne knjižice” su i svojevrsni izraz našeg konstruktivnog inata i proaktivnosti u ovim izazovnim vremenima, kako bismo narušili zaglušujuću tišinu duhovne i kreativne inertnosti kojom smo, u našem području djelovanja, u  Lijepoj našoj, već godinama okruženi i izloženi.”

Višnja Majsec Sobota


Izdanja URIHO:

COVID-19 negativna knjižica 1. dio

COVID-19 negativna knjižica 2. dio