Edukacija djelatnika specijalne bolnice Daruvarske toplice o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom

U okviru provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice i Udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress Daruvar“ organizirao je edukaciju zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika Daruvarskih toplica o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnostima zdravstvene skrbi za ovu izrazito vulnerabilnu populaciju.

Edukacija je 29. studenog 2022. godine održana u Lječilišnom hotelu Termal za oko 20 djelatnika Daruvarskih toplica koji u svom radu dolaze u izravan kontakt s osobama s invaliditetom.

Uvodnu riječ dala je Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, dipl.oec., a zatim su se  nazočnima obratile i predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić, dipl. ing., predstavnica Daruvarskih toplica Ankica Ivesa, dipl. oec., te predsjednica Udruge Impress Daruvar Tanja Herceg, mag.psych.

Edukaciju su, kao i uvijek na ovakvim skupovima, održali predstavnici krovnih udruga i saveza osoba s invaliditetom, stoga su polaznici informirani o specifičnostima para- i tetraplegije, mišićne distrofije, sljepoće, gluhoće, gluhosljepoće, intelektualnih teškoća, autizma te mentalnih bolesti.

Zaključnu riječ s informacijama o novostima u razvoju epidemiologije invaliditeta dao je voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med..

Sudionicima edukacije podijeljene su informativne brošure, odnosno brošura „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“ koja je nastala u suradnji HZJZ-a, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i udruga predstavnika različitih vrsta invaliditeta, zatim priručnik Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara „Da, ti to možeš!“ i knjižica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih „Kako razgovarati s osobama s oštećenjem sluha“.

Fotogalerija: