Edukacija polaznika studija Sestrinstva na Sveučilištu u Dubrovniku o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom

U okviru provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, Odjel za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je edukaciju polaznika studija Sestrinstva na Sveučilištu u Dubrovniku o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnostima zdravstvene skrbi za ovu izrazito vulnerabilnu populaciju.

Edukacija je 7. studenog 2019. godine održana u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za oko 20 polaznika studija Sestrinstva koji će u budućem radu dolaziti u kontakt s osobama s invaliditetom.

Uvodnu riječ dala je voditeljica studija Sestrinstva na Sveučilištu u Dubrovniku, Sanja Zoranić, dipl. med. techn., a zatim se nazočnima obratila Martina Mokus, dipl. soc. rad., u ime Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) te doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ.

Edukaciju su, kao i uvijek na ovakvim skupovima, održali predstavnici krovnih udruga i saveza osoba s invaliditetom, stoga su polaznici informirani o specifičnostima paraplegije i tetraplegije, mišićne distrofije, sljepoće, gluhoće, gluhosljepoće, intelektualnih teškoća, autizma, mentalnih bolesti i laringektomije.

Zaključnu riječ s informacijama o novostima u razvoju epidemiologije invaliditeta dao je voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med.

Na edukaciji je također prezentirana informativna brošura „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“ koja je nastala u suradnji HZJZ, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i udruga predstavnika različitih vrsta invaliditeta.