Zubna putovnica

Zubna putovnica

Jedna od aktivnosti koja bi trebala pridonijeti da se plan promicanja i zaštite oralnog zdravlja uspješno provodi je i izrada jedinstvenog obrasca dentalnog statusa nazvanog „Zubna putovnica“. Cilj projekta je unaprijediti oralno zdravlje djece prije upisa u prvi razred osnovne škole tako da pregled ne bude samo izdavanje tzv. “potvrde doktora dentalne medicine”. Iako za upis u osnovnu školu školskom liječniku pri sistematskom pregledu treba donijeti potvrdu doktora dentalne medicine, do sada nije postojao jedinstveni obrazac za pregled kod doktora dentalne medicine koji se koristio pri upisu u školu, već su se u većini slučajeva pri upisu koristile potvrde različitih sadržaja i oblika. Djeca su često na prvi pregled doktora dentalne medicine dolazila radi upisa u školu i potvrde u tu svrhu. Zubnom putovnicom će roditelji, djeca i liječnici dentalne medicine dobiti priliku bolje se upoznati i dogovoriti o kontrolnom pregledu te, naposlijetku, stvoriti naviku redovitih posjeta radi očuvanja oralnog zdravlja.

Pilot projekt Zubna putovnica je započeo u 6. razredima osnovne škole u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u rujnu školske 2016./2017. godine, kada su učenici zajedno s pozivom na cijepljenje protiv hepatitisa B dobili i dentalni obrazac koji im je potreban za pregled kod doktora dentalne medicine. Nakon pregleda, roditelj, staratelj ili dijete prilikom dolaska na cijepljenje protiv hepatitisa B (na prvu ili jednu od sljedećih doza cijepljenja) školskom liječniku donosi i ispunjeni dentalni obrazac.

Od proljeća ove godine će se pregledom obuhvaćati i generacija učenika prvog razreda osnovne škole koji moraju kod dolaska na sistematski pregled školskom liječniku prije upisa u školu donijeti potvrdu doktora dentalne medicine. U projekt se uključuju još tri županije: Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb.

Projekt provodi Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Zavodi za javno zdravstvo (ZJZ) Sisačko-moslavačke  i Vukovarsko-srijemske županije, Nastavni zavodi za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske županije i grada Zagreba „Dr. Andrija Štampar“, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM).

Doznajte što sve sadrži obrazac na sljedećoj stranici.