Zubna putovnica

Rizični čimbenici i simptomi

Zubni karijes nastaje uzajamnim djelovanjem četiri osnovna čimbenika: stanja zuba odnosno kvalitete cakline i cementa, prisutnosti mikroorganizama u zubnom plaku (najčešće kao uzročnik Streptoccocus mutans), sniženog pH sline (niži od 5,5) uslijed načina prehrane, te proteklog vremena. Ovi čimbenici određuju brzinu i opseg stvaranja zubnog plaka koji je glavni uzrok nastanka karijesa.

Nastanak karijesa je relativno polagan proces do kojeg dolazi zbog prisutnosti spomenutih čimbenika te naposlijetku nastaje kavitacija odnosno klinički vidljivo urušavanje cakline, ovisno o dobi i tipu površine zuba. Prvi vidljivi znak pojave zubnog karijesa je promjena boje zuba na mjestu nastanka karijesa. Dijagnoza se potvrđuje pregledom i sondiranjem, a ako je potrebno i rendgenskom snimkom zuba.

Caklina ostaje razmjerno dugo očuvana u odnosu na brzinu razvoja oštećenja ili se vidi neznatna šupljina, dok je dentin – tvrdo zubno tkivo – ustvari znatno razoren. Oštećenje može brzo napredovati do pulpe pa se simptomi upale zubne pulpe mogu pojaviti i prije urušavanja cakline.

Premda izvana karijes može izgledati poput točkice, ispod površine cakline zapravo može biti izrazito velik i dubok, pa je lakše liječiti manja karijesna oštećenja nego čekati da se prošire i zahvate zubnu pulpu, što liječenje čini složenijim, dugotrajnijim i skupljim. Zubno tkivo oštećeno karijesom ne može se obnoviti, već se mora ukloniti i zamijeniti odgovarajućim materijalima u obliku zubnog ispuna (plombe) ili zubne krunice.

Najčešći simptomi koji mogu ukazivati na karijes su osjetljivost zubi na toplo, hladno i slatko. No, u početku nastajanja karijesa, u fazi karijesa cakline osjetni simptomi ne moraju biti prisutni sve dok karijes ne prodre u dublje slojeve. Tada dolazi do podražaja živčanih nastavaka u dentinu, što se na podražaj slatkog, toplog ili jačeg žvakanja i zagriza može osjetiti kao zubobolja koja prestaje nakon što prestane podražaj. Ako se karijes proširi i zahvati zubnu pulpu (živac), javlja se bol zuba koja nakon podražaja ne prolazi ili se bol javlja spontano, bez podražaja.

Stoga je potrebno što prije ukloniti karijes i tako zaustaviti njegovo širenje prema zubnoj pulpi i spriječiti razvoj boli.

 

Prilagođeno iz Razvoj kavitacije 3 FAL

 

Pročitajte više: Alkohol i duhan – rizični čimbenici karcinoma usne šupljine

 

Na sljedećoj stranici provjerite što učiniti da spriječite nastanak karijesa.