Održan godišnji sastanak Europske skupine za epidemiologiju dijabetesa (EDEG) u Dubrovniku

Pedeset godina nakon skupa u Zagrebu, Hrvatska je ove godine ponovno postala domaćinom godišnjeg sastanka Europske skupine za epidemiologiju dijabetesa (EDEG) Europske udruge za istraživanje dijabetesa (EASD), koji se održao od 6. do 9. svibnja 2017. godine  u Dubrovniku. Europska skupina za epidemiologiju dijabetesa okuplja vodeće stručnjake u epidemiološkim istraživanjima šećerne bolesti i komplikacija i djeluje kao forum za raspravu, razmjenu znanja i diseminaciju rezultata. Lokalni organizator 52. sastanka EDEG-a bio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a skup se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Ovogodišnji je sastanak EDEG-a bio posvećen temama registara, gestacijskog dijabetesa, ishodima edukacije u dijabetesu te interakcijama između načina života i gena. Sastanak je otvorio prof. dr. sc. Nam H. Cho, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine, ujedno i voditelj Dijabetičkog atlasa od 2015. godine. U uvodnom predavanju je profesor Cho pružio iscrpan pregled globalnog tereta šećerne bolesti, jednog od vodećih javnozdravstvenih izazova 21. stoljeća, s posebnim osvrtom na pregled epidemiologije i trendova u Hrvatskoj. Prevalencija šećerne bolesti u dobnoj skupini od 20 do 79 godina za Hrvatsku iznosi 6,8 posto što, uz procjenu od 37,8 posto nedijagnosticiranih slučajeva, čini brojku od 400.000 oboljelih. Dr. Scott Cunningham iz Škotske je predstavio inspirativna tehnička rješenja i mogućnosti interaktivne internetske stranice My Diabetes My Way te informacijskog sustava SCI-Diabetes (Scottish Care Information – Diabetes). Prof. dr. sc. Peter Damm iz Sveučilišta u Kopenhagenu govorio je o dugoročnim posljedicama gestacijskog dijabetesa na majke i na djecu, dok je doc. dr. sc. Dario Rahelić u svom predavanju razmatrao opcije kvalitetne dijabetičke skrbi. Profesor genetičke epidemiologije, dr. sc. Paul Franks sa Sveučilišta Lund u Švedskoj  pružio je sudionicima uvid u preciznu medicinu šećerne bolesti i njenu povezanost s intervencijama u životni stil, odnosno uvid u korištenje biomarkera radi personaliziranja preporuka životnog stila čija je namjena smanjivanje rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2.

Osim predavanja pozvanih predavača, javnozdravstveni stručnjaci i znanstvenici iz vodećih dijabetičkih istraživačkih centara i javnozdravstvenih ustanova u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji u svojim su izlaganjima predstavili trendove u prevalenciji i incidenciji šećerne bolesti, metodologiju identifikacije faktora rizika od razvoja šećerne bolesti i istraživanja intervencija u životni stil radi prevencije šećerne bolesti tipa 2. Kohortne studije su pritom bile najizvođenije epidemiološke studije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo aktivno je sudjelovao ne samo u pripremi i organizaciji sastanka nego i u znanstvenim i edukativnim aktivnostima. U plenarnoj sesiji Poster presentations I – Registries Borna Pleše održao je prezentaciju postera „Diabetes incidence pattern in Croatia in 2014“ u kojoj je ukazao na razlike u stopama incidencije šećerne bolesti po hrvatskim županijama. Dr. sc. Ivan Pristaš, dr. med., Damir Ivanković dr. med., MBA i dr. sc. Mario Šekerija, dr. med. preuzeli su moderatorske uloge u pojedinim sesijama. U znanstvenom dijelu programa je kao hrvatska predstavnica sudjelovala i Katja Erjavec dr. med. iz Kliničke bolnice Merkur s prezentacijom „Development of diabetes in women with gestational diabetes during pregnancy – a national study in Croatia“.

U sklopu sastanka održan je i tradicionalni simpozij LEAD (engl. The Leadership in Epidemiological Analysis of longitudinal Diabetes-related data) koji je vodio Bendix Carstensen, viši statističar iz Dijabetičkog centra Steno u Kopenhagenu. Korištenjem statističkog alata R, sudionici radionice izvodili su izračune godina za koje je život dijabetičara skraćen.

Sto dvadeset sudionika ovogodišnjeg sastanka EDEG-a imalo je izvrsnu priliku za upoznavanje s recentnim istraživanjima i rezultatima u epidemiologiji šećerne bolesti, povezivanje s kolegama iz drugih zemalja i uspostavu suradnje. Unatoč ispunjenom programu i brzom ritmu izmjene prezentacija, kvaliteta izlaganja i rasprava te njihova posjećenost sva je tri dana bila na iznimno visokoj razini.