Svjetski dan dijabetesa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko – podravske županije, Zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, okviru aktivnosti NP „Živjeti zdravo“, „Volonteri u parku“, u nekoliko dječjih vrtića u Republici Hrvatskoj održane su aktivnosti s djecom predškolske dobi. Aktivnosti su, sukladno glavnoj poruci ovogodišnjeg dana dijabetesa, „Eyes on diabetes“ bile usmjerene na ranu detekciju, podizanje svijesti i senzibilizaciju pripadnika skupine najmlađe životne dobi o kroničnim bolestima općenito.
Ideja ove javnozdravstvene akcije bila je, na zanimljiv i blizak način upoznati djecu predškolske dobi o samoj bolesti, izazovima koju ona nosi, načinima prevencije i zdravim stilovima života te ih senzibilizirati za teškoće s kojima se svakodnevno susreću djeca s kroničnim bolestima. Uz aktivnosti s djecom, djelatnici vrtića imali su priliku izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi te procijeniti osobni rizik od tipa2 šećerne bolesti.
Navedenu aktivnost, proveli su studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom vrtića, lokalnim patronažnim sestrama i djelatnicima zavoda za javno zdravstvo.