Živjeti zdravo kod kuće: Boravak u kući s djecom predškolske dobi – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

U vrijeme epidemije uzrokovane koronavirusom, mnogi od nas primorani su ostati u svojim domovima sa svojim najmlađima. Svjesni činjenice da se zdrave navike usvajaju od najranije dobi te da boravak u kući utječe na tjelesnu aktivnost, prehranu i ritam spavanja djece, donosimo najvažnije poruke koje bi Vaše dijete trebalo usvojiti o zdravim stilovima života, kao i igre koje možete igrati s djecom kako biste radili na usvajanju zdravih navika u periodu dugotrajnog boravka u kući.

1.      Započnite dan doručkom!

Ne zaboravite važnost doručka, kao prvog obroka u danu. Uključite dijete u izradu obroka. Dopustite mu da odabere namirnice, sudjeluje u pripremi hrane i postavljanju stola te potom zajedno doručkujte. Razgovarajte s djetetom o važnosti doručka i vrsti namirnica koje se preporučuju za doručak.

 

2.      Tjelesna aktivnost čuva naše zdravlje!

Tjelesna aktivnost neophodna je za očuvanje zdravlja. Svakodnevno s djecom razgovarajte o važnosti očuvanja zdravlja srca i svaki dan osigurajte preporučene količine tjelesne aktivnosti:

–      180 minuta za tjelesne aktivnosti različitog intenziteta za djecu do šest godina kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti,

–      60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za djecu i mlade u dobi od šest do 18 godina.

 

3.      Šarena hrana svakoga dana za zdravlje mališana!

Hrana krije obilje vitamina i minerala. Svaki od njih daje specifične boje našim namirnicama. Kako bismo svaki dan unijeli preporučenu količinu hranjivih tvari, važno je da su naši tanjuri šareni. Uključite dijete u kreativno osmišljavanje šarenih tanjura i usput naučite nekoliko veselih pjesmica.

4.      Voda ti daje super moći!

Voda je najzdravije piće. Voda je uvijek blizu. Naš organizam je 70% voda. Sve su to blagodati vode koja je kod nas sigurna za piće i uglavnom dostupna. Voda je uz to neophodna i za održavanje higijene i zaštitu od bolesti. Kako bismo se zaštitili od bolesti, važno je često i dobro prati ruke, prati namirnice, ali i piti dovoljnu količinu vode tijekom dana. Djeci se preporučuje najmanje pet čaša vode dnevno. Razgovarajte s djetetom o važnosti vode za zdravlje i zaigrajte veselu igru.

5.   Dok spavaš, rasteš!

Uz tjelesnu aktivnost, za zdravi rasti i razvoj i obranu od bolesti, djeci je neophodan san. Pripremi za spavanje najbolje će doprinijeti svakodnevni rituali te jedna lijepa priča za laku noć.

 

“Zajedno do fondova EU”