Živjeti zdravo kod kuće: Vrijeme boravka u kući iskoristite za obiteljske aktivnosti – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

Radite od kuće. Djeca prate nastavu putem ekrana. Neizvjesno je koliko će ovakva situacija potrajati i sasvim je razumljivo da osjećate povećanu razinu stresa. Pokušajte sagledati ovo razdoblje iz druge perspektive. Zatvorene škole i nemogućnost izlazaka iz kuće može se iskoristiti za provedbu vremena s obitelji. Zajedničke aktivnosti s Vašom djecom su zabavne, a djeci daju osjećaj sigurnosti i pripadnosti.

Kako biste što kvalitetnije  proveli vrijeme sa svojim djetetom tijekom dugotrajnog boravka kod kuće, u svoj dnevni raspored planirajte i zajedničke aktivnosti. Uključite i djecu u planiranje zajedničkog vremena, pitajte ih što bi voljeli da zajedno radite. Neka to bude vrijeme bez telefona i televizije. Vrijeme za vašu obitelj.

Jedna od mogućnosti za provođenje vremena u obitelji je zajednička priprema obroka. Uključite djecu u pripremu obroka. Izradite šarene i maštovite tanjure s hranom. Osim osjećaja doprinosa, na ovaj način djeca će se upoznati s namirnicama i steći zdrave prehrambene navike. Ne zaboravite da zajednička priprema hrane i objedovanje u krugu obitelji nije samo priprema obroka i sjedenje za istim stolom nego i druženje, razgovor, pokazivanje osjećaja i mnogo smijeha.

Naša preporuka je da zajednički pripremite zdravu pizzu od palente:

Baza od palente:

1 šalica instant palente

3 šalice vode

prstohvat soli

1 žličica maslaca

Umak za pizzu:

Pasirana rajčica

Origano, bosiljak

Malo soli

Dodaci za pizzu prema želji:

Šunka

Mozzarella

Rajčica

Gljive

Masline

Luk – Sačuvajte ljusku za bojanje jaja

U lonac ulijte vodu, posolite i pričekajte da zavrije. Dodajte prstohvat soli. Uz neprekidno miješanje pjenjačom dodajte palentu u vodu i miješajte 1 min. Dodajte maslac i nastavite miješati na niskoj temperaturi dok se smjesa ne počne odvajati od dna.

Skuhanu palentu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te izravnajte površinu lopaticom koju ste namočili u hladnu vodu. Ostavite da se ohladi i stisne.

Na ohlađenu palentu stavite umak od rajčice i sastojke prema želji. Pecite na 200°C 15 min. Nakon pečenja ostavite da se pizza ohladi kako bi se palenta stisnula.

Puno se smijte i uživajte!

 

“Zajedno do fondova EU”