Živjeti zdravo kod kuće: ne zaboravimo piti vodu – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Povećanjem stupnja dehidracije povećava se i rizik po zdravlje.

Voda je medij u kojem se odvija život, oslobađa organizam štetnih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, olakšava probavu, a kožu održava zdravom. Bez vode, zapravo, nema ničega. Poznato je da čak i sasvim mala dehidracija može prouzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije, a što je veći stupanj dehidracije, veći je i rizik po naše zdravlje.

Stoga, u ovo vrijeme ograničenog kretanja, kada smo osuđeni na dugotrajni boravak u kući, kako bi osigurali adekvatnu brigu za sebe, svoje zdravlje pa samim time i za zdravlje osoba o kojima skrbimo, s kojima dijelimo stambeni prostor, nikako ne smijemo zaboraviti na adekvatnu hidraciju tijela.

Zdravstvena preporuka je piti 0,3 dl vode/kg tjelesne mase dnevno što znači da osoba od 60 kg treba popiti malo manje od dvije litre vode dnevno, osoba od 80 kg malo ispod 2,5 l dok dijete od 25 kg treba popiti oko 7,5 dl vode.

 

Riziku od dehidracije izloženi smo svi, ali mala djeca i nemoćne osobe posebno su rizična skupina jer ovise o brizi drugih. Ne zaboravimo ih podsjetiti da redovito piju vodu, toplu limunadu i čajeve i to prije nego što osjete žeđ. Ne zaboravimo im ponuditi i toplu juhu i variva koji će osim okrijepe doprinijeti ukupnom unosu tekućine i potrebnih elektrolita.

Djecu je od najranijeg uzrasta potrebno učiti da je voda najzdravije piće. Znamo da su upravo oni skloni ispijanju slatkih i gaziranih pića koja su izrazito visoke energijske vrijednosti i  koja brzo smanjuju osjećaj gladi, ali im nedostaju prijeko potrebni vitamini i minerali. Vrlo je važno da razgovarate s djetetom o važnosti vode za zdravlje.

Vodu trebamo piti tijekom cijeloga dana, a da bismo to i ostvarili ona nam treba biti uvijek dostupna. U Hrvatskoj više od 87% stanovništva koristi sustav javne vodoopskrbe i pije vodu iz slavine. Voda se redovito kontrolira i zdravstveno je ispravna, ali ju često, upravo zbog dostupnosti, uzimamo zdravo za gotovo.

U slučaju evakuacije iz svog doma ili prekida voodopskrbe bitno je pri ruci imati i bocu pitke vode.

 

 

 

“Zajedno do fondova EU”