Živjeti zdravo kod kuće: Što možemo učiniti kako bismo očuvali zdravlje cijele obitelji – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

Dugotrajni boravak u kući i smanjena mogućnost kretanja uslijed epidemije koronavirusa može negativno djelovati na tjelesno i mentalno zdravlje. Stoga, ne zaboravite, neophodno je voditi računa o očuvanju vlastitog zdravlja

 

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom (COVID-19), u Hrvatskoj je 13. ožujka donesena odluka o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta na razdoblje od dva tjedna. Nužno potrebne mjere donesene u svrhu prevencije širenja koronavirusa, rezultirale su time da trenutno oko 140 tisuća djece vrtićke dobi ne ide u vrtiće, da oko 300 tisuća učenika osnovnih škola, 150 tisuća učenika srednjih škola te 160 tisuća studenata nastavu prati iz svojih domova.

Znanstvena istraživanja ukazuju na činjenicu da se vikendom i tijekom godišnjih odmora ljudi manje kreću, više vremena provode pred ekranima, rjeđe biraju zdrave prehrambene namirnice i imaju promijenjen ritam spavanja. Kao posljedica ovakvih stilova života, povećava se i  mogućnost porasta prekomjerne tjelesne mase i debljine koja dugoročno ima značajno negativan utjecaj na zdravlje te predstavlja rizik za razvoj danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Dugotrajni boravak u kući uslijed epidemije može pojačati djelovanje ovih negativnih učinaka te je zbog smanjenih mogućnosti kretanja neophodno voditi računa i o očuvanju cjeloživotnog zdravlja.

Kako bi očuvali zdravlje, neophodno je osigurati svakodnevnu tjelesnu aktivnost za sve članove obitelji. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, svakodnevno je za zdravlje potrebno izdvojiti najmanje:

  • 180 minuta za tjelesne aktivnosti različitog intenziteta za djecu do šest godina kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti,
  • 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za djecu i mlade u dobi od šest do 18 godina, te
  • 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za odrasle

Uz redovitu tjelesnu aktivnost, za očuvanje zdravlja važna je i pravilna prehrana. Dugotrajan boravak u kući vrijeme je u kojem, u nedostatku sadržaja, često podliježemo uzimanju prevelikog broja međuobroka. Obroci ne samo da su učestaliji već i češće sadrže prekomjerne količine soli, šećera i masnoća.

Osvještavanje važnosti zdravih stilova života i održavanja tjelesne mase za vrijeme boravka u domovima od izuzetne je važnosti kako bi sačuvali svoje zdravlje i nakon epidemije, ali i kako bismo smanjili mogućnost zdravstvenih tegoba vezanih uz kronične nezarazne bolesti. Tijekom razdoblja pojačanog opreza i provođenja mjera prevencije zarazom koronavirusom, redovito ćemo Vas informirati o načinima kako da zadržite zdrave stilove života i u najvećoj mogućoj mjeri očuvate svoje zdravlje kod kuće.

 

“Zajedno do fondova EU”