Održan XXII. Znanstveno – stručni skup „Voda i javna vodoopskrba“ u Sisku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i drugi županijski zavodi za javno zdravstvo su pod pokroviteljstvom ministra zdravstva, prof. prim. dr. sc. Milana Kujundžića u Sisku održali XXII. znanstveno – stručni skup „Voda i javna vodoopskrba“ sa središnjom temom Zdravstvena ispravnost bazenskih voda.

Skup se već tradicionalno održava u prvom tjednu mjeseca listopada, a ove je godine održan od 2. do 5. listopada 2018. godine u hotelu Panonija u Sisku.

Na dan otvaranja, 2. listopada 2018. godine, sudionicima su se govorima dobrodošlice obratili izaslanik sisačke gradonačelnice Momir Gaćeša, dipl. iur., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i potpredsjednik Organizacijskog odbora Inoslav Brkić, dr. med. spec. epidemiologije, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. prim. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med., voditeljica Odijela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu i predsjednica Organizacijskog i Znanstvenog odbora dr. sc. Magdalena Ujević Bošnjak, dipl. ing. te pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić – Janković, dr. med., koja je i službeno otvorila XXII. znanstveno-stručni skup.

Na Skupu je sudjelovalo 140 sudionika: predstavnici zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, sanitarne inspekcije, javnih isporučitelja vodnih usluga, predstavnici bazenskih kupališta, fakulteta, ostalih javnih i privatnih institucija koji se bave vodom i javnom vodoopskrbom te dobavljači laboratorijske i procesne opreme. Predstavljeno je devetnaest znanstveno–stručnih radova i četiri postera koji su tiskani u Zborniku radova XXII. znanstveno – stručnog skupa.  Predavači su prikazali svoje radove te objasnili probleme s kojima su se susreli i način na koji su ih riješili. Pozvani predavač, dr. sc. František Kožišek, dr. med. iz Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Republike Češke iz Praga je upoznao sudionike skupa s načinom na koji su bazenske vode regulirane u Republici Češkoj te o njihovim iskustvima u implementaciji propisa.

Na okruglom stolu se raspravljalo o potrebi izmjena i dopuna postojećeg zakonodavnog okvira kojim se regulira kvaliteta bazenskih voda u Republici Hrvatskoj te su dani prijedlozi za izmjene koji će se uputiti nadležnom ministarstvu na daljnje postupanje. Raspravljalo se i ostalim pitanjima kao što je, primjerice, odnos s medijima te percepcija javnosti o kvaliteti vode u RH.

Stručni obilazak se održao 4. listopada 2018. godine  i tom su prilikom sudionici posjetili bazene Caprag, postrojenje zahvata površinske vode rijeke Kupe i njenu obradu u Sisačkom vodovodu d.o.o. te sam grad Sisak. Obilazak je nastavljen u Petrinji, gdje je gradonačelnik Petrinje gosp. Darinko Dumbović predstavio projekt Aglomeracija, a posjećen je i uređaj za ultrafiltraciju vode Privrede d.o.o. Sudionici stručnog Skupa su obišli i špilju u Peckom nadomak Petrinje u vlasništvu braće Abramović, gdje je bilo uporište obrane Peckog i okolnih područja na početku Domovinskog rata. Stručni je obilazak završen posjetom Parku prirode Lonjsko polje.