Uskršnji stol

Tijekom Uskršnjih blagdana ostanite zdravi, veseli, puni energije i mentalno vedri! Stoga je naša preporuka jesti raznovrsne namirnice i rasporediti ukupnu količinu hrane u više obroka tijekom dana.

Pridržavajte se „R U T“e:

 • Raznovrsnost (namirnica)
 • Umjerenost (ne više nego uobičajeno)
 • Tjelesna aktivnost (šetnja, druženje s obitelji, sudjelovanje u građanskim akcijama, posjet mjesta s blagdanskim sadržajem)

Kupovina hrane

Pri izboru hrane i kupnji namirnica obratite pozornost na izgled, boju i miris, posebno onih životinjskog porijekla (npr. mesa, mlijeka, jaja i sl.). Kupujte samo svježe namirnice, čitajte deklaraciju i provjerite rok trajanja. Pregledajte ambalažu zbog mogućih oštećenja.

Pohrana hrane

Kad dođete kući s namirnicama važno je kako ćete ih pohraniti. Lako kvarljive i svježe namirnice ODMAH pohranite u hladnjak. Svježe meso stavite u posudu da spriječite kapanje sokova, mliječne proizvode čuvajte na hladnijoj polici ili uz stražnji zid hladnjaka, ne u vratima. Jaja je dobro izvaditi iz kartonske ambalaže, jer ambalaža može biti zagađena izvana. Provjerite radi li hladnjak na temperaturi 4 – 5 °C,  ne pretrpavajte ga namirnicama i ni u kojem slučaju ne stavljajte vruću hranu u hladnjak, a s mesom budite posebno oprezni!

Ostatke obroka u hladnjaku čuvajte do četiri dana (svježa govedina, janjetina i teletina), a mljeveno meso, perad i ribu jedan do dva dana. Namirnice koje prema deklaraciji ne pohranjujete u hladnjak zaštitite od insekata i drugih životinja (suhe namirnice kao riža, tjestenina, brašno, mnoge vrste pića, hrana u konzervama i neotvorenim staklenkama). Držite ih na suhom i u dobro zatvorenim posudama. Sadržaj otvorenih konzervi je najbolje odmah iskoristiti. Ne držite hranu na podu, jer to privlači štetočine (miševe, mrave, žohare…) u smočnicu. Smočnica treba biti suha i umjerene temperature (18 °- 25 °C).

Uskrs

Higijena je pola zdravlja!

 • Perite ruke prije i poslije jela, pri dolasku izvana u dom i tijekom pripreme namirnica, te nakon izlaska iz WC-a.
 • Dobro operite sve radne površine i pribor kojim ćete pripremati hranu. Posuđe, pribor za jelo i daske za rezanje nakon svake uporabe dobro operite deterdžentom i vodom visoke temperature. Prilikom pripreme ne koristite isto posuđe za svježe i kuhane namirnice.
 • Redovito mijenjajte spužve i krpe za pranje (barem dva puta tjedno). Uvijek u kuhinji imajte jednokratne, papirnate ubruse. Kantu za otpatke redovito čistite i perite.

Priprema: pečenje i kuhanje hrane

 • Dobra termička obrada (min. 75 °C uz kost) uništava bakterije poput listerija, salmonela, E. coli 0157 i kampilobaktera, dok je za uništenje spora klostridija potrebna termička obrada temperaturom iznad 100 °C. Ako spremate roštilj, pazite da je meso (posebice perad) dobro ispečeno (ne smije biti izvana pečeno, a iznutra sirovo).
 • Povrće dobro operite i kuhajte u što manje vode i što kraće vrijeme.
 • Hranu servirajte za konzumaciju odmah nakon termičke obrade.
 • Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
 • Sve ostatke hrane koju ne namjeravate odmah konzumirati što prije ohladite (u roku od dva sata), spremite je u hladnjak, ali je ne čuvajte duže od dva dana.
 • Hranu podgrijavajte samo jednom i to do temperature vrenja.
 • Zamrzavajte samo svježe oprane namirnice i svježe pripremljenu hranu na temperaturi ispod -18 °C.
 • Nakon odmrzavanja namirnice odmah pripremite i nemojte ih ponovno zamrzavati.

Da biste tijekom nadolazećih blagdana smanjili mogućnost trovanja hranom i pićem nakon konzumacije onečišćene hrane sa simptomima mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti, pridržavajte se savjeta za pripremu hrane.

Još nekoliko savjeta

 • Kuhinja treba imati pravilno izvedenu rasvjetu i ventilaciju te sigurno izvedene instalacije.
 • Koš za otpatke praznite redovito i održavajte ga suhim i čistim.
 • Kuhinjske uređaje održavajte ispravnima i čistima.
 • Površine zidova, ormara, pretinaca, radnog stola i poda u kuhinji trebaju biti jednostavne za
 • čišćenje.
 • Kako odrediti količinu hrane na tanjuru? Neka Vam u određivanju porcija ruka bude najbolja smjernica.

stisnuta šaka – ugljikohidrati, dlan bez prstiju – proteini, jagodica palca – masti

Bojanje jaja

ljuska Za Uskrs se tradicionalno boje tvrdo kuhana jaja, za što se mogu koristiti prirodne boje ili prehrambene (kupovne) umjetne boje.

Prirodne su boje poželjnija varijanta budući da potječu iz pigmenata biljaka. Za tu se svrhu koriste različite namirnice, ovisno o željenoj boji, primjerice kurkuma za žutu, kora ljubičastog luka za tamnocrvenu, peršin za zelenu, crveni kupus za plavu ili kava za smeđu boju.

U slučaju da se koriste prehrambene boje, postoji cijeli spektar boja i uzoraka. Boje za jaja moraju biti prehrambene boje, koje pripadaju prehrambenim aditivima i koje su strogo regulirane zakonodavnim okvirima, Uredbom o prehrambenim aditivima br.1130/2011 Prilog II, dio B. Bitno je boju kupovati u provjerenim prodavaonicama te se pridržavati uputa proizvođača (duljim držanjem ili u koncentriranijem bojilu više se boje veže na ljusku). Nadalje, važno je pročitati deklaraciju i rok trajanja koji su garancija da se u boji nalaze isključivo tvari odobrene Uredbom i da se radi o zdravstveno ispravnom proizvodu.