4. Hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice

Povodom  Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice u Zagrebu se 27. i 28. siječnja održava 4. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo, Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestre milosrdnice, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”, Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice, Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju i Hrvatske lige protiv raka.

Cilj simpozija je okupiti stručnjake brojnih medicinskih specijalnosti koje se multidisciplinarno bave prevencijom i liječenjem početnog raka vrata maternice kako bismo zajedničkim naporima pripomogli u smanjivanju kako pojavnosti tako i smrtnosti od ovoga sijela raka. Upravo je stoga jedna od glavnih tema ovog simpozija posvećena načinima poboljšanja primarne i sekundarne onkološke zaštite žena u prevenciji raka vrata maternice.

Skup su pozdravili prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., predsjednik Hrvatske lige protiv raka, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dr. med., pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med. pozdravio je sudionike 4. Hrvatskog simpozija o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice, naglasivši ulogu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao krovne nacionalne javnozdravstvene ustanove Hrvatske, čija je primarna zadaća očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika i prevencija bolesti. Zajedno s ostalim zavodima za javno zdravstvo, HZJZ provodi čitav niz aktivnosti na području prevencije svih karcinoma, pa tako i  onog vrata maternice, kojem je posvećen simpozij. Službe školske medicine, promicanja zdravlja i epidemiologije kroničnih nezaraznih bolesti zavoda za javno zdravstvo o odgovornom spolnom ponašanju educiraju školsku djecu i adolescente, a u savjetovalištima o spolnom zdravlju provode i individualna savjetovanja. U Hrvatskoj je također na raspolaganju već niz godina cjepivo protiv HPV infekcije, a djevojčice i dječake se besplatno dodobrovoljno cijepi od kraja 2015. godine. Bilo bi posebno važno povećati obuhvat ovog cijepljenja, jer se ono pokazalo učinkovitim.

Već se pedeset godina u Hrvatskoj bilježi stabilan pad incidencije raka vrata maternice, od 4 % godišnje od 1968.-1988., a 1 % godišnje od 1988. godine. do danas. U usporedbi sa zemljama Europe, Hrvatska se nalazi na 21. mjestu po incidenciji i 19. po mortalitetu. S obzirom na to da postoje učinkovite preventivne mjere i da se ulažu veliki napori u promicanju odgovornog spolnog ponašanja i cijepljenja protiv HPV-a, moguća su još značajna poboljšanja. Ova je konferencija usmjerena tome da stručnjaci u interdisciplinarnoj raspravi utvrde nacionalno stanje i  mogućnosti daljnjeg poboljšanja.

Program simpozija pogledajte ovdje.

Galerija slika sa simpozija: