Na Svjetski dan hrane slavimo četvrti nacionalni Tjedan školskog doručka

Na Svjetski dan hrane Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, u razdoblju od 16. do 20. listopada, obilježava se četvrti nacionalni Tjedan školskog doručka!

 Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Škole će u Tjednu školskog doručka putem zabavnih aktivnosti podsjetiti na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Povodom toga se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka.

Ovog tjedna, od 16. do 20. listopada 2023. godine, učenici diljem zemlje rješavat će tajne Zagonetnog jelovnika u sklopu obilježavanja četvrtog nacionalnog Tjedna školskog doručka. Kroz posebne aktivnosti, zadatke, jelovnike i dekoracije, ovogodišnja proslava Tjedna školskog doručka promicat će mnoge prednosti hranjivih školskih doručaka dostupnih učenicima diljem zemlje.

Danas, na Svjetski dan hrane, započinje još jedna proslava Tjedna školskog doručka. Tema ovogodišnjeg Tjedna školskog doručka inspirirana je upravo kreativnim proslavama škola iz proteklih godina i naglašava važnu ulogu učenika u organizaciji školske prehrane. Ove godine Tim Školskih Detektiva čine učenici koji koristeći svoja znanja, vještine, kreativnost i snalažljivost rješavaju sve tajne Zagonetnog jelovnika koji se nalazi pred njima. Ova tema osmišljena je kako bi učenici na zabavan i edukativan način promislili o svim koracima koji su potrebni da se osmisli i pripremi hranjiv i ukusan doručak u školi.

Konzumacija školskog doručka važna je ne samo za zdravlje učenika, već i za njihov pravilan kognitivni i socijalni razvoj. Međutim, osim same konzumacije školskih doručaka preporučuje se da učenici aktivno sudjeluju i u procesu planiranja i provedbe školske prehrane. Sudjelovanje učenika u procesu važan je element svakog uspješnog sustava školske prehrane jer može: povećati zadovoljstvo učenika školskom prehranom, smanjiti količinu prehrambenog otpada, doprinijeti stvaranju pozitivnije školske atmosfere i bolje kohezije između školskih djelatnika i učenika te unaprijediti odgojno-obrazovne ishode u području zdravstvenog odgoja i pravilne prehrane.

“Tijekom protekle školske godine mnoge škole uvele su promjene u način organizacije školske prehrane tako da će ovaj tjedan biti odlična prilika za pokazati sve što nude svojim učenicima na jedan zabavan i kreativan način. Očekujemo brojna maštovita rješenja zagonetnog jelovnika, ali se veselimo vidjeti i sve druge zanimljive i zabavne načine na koje škole obilježavaju Tjedan školskog doručka. Prethodnih godina vidjeli smo brojne primjere uključenosti učenika, ne samo u organizaciju proslave Tjedna školskog doručka, već i u redovito planiranje i provedbu školske prehrane, zbog čega nam je posebno drago da ove godine možemo staviti veći naglasak na to. Važno je učenicima dati priliku da participiraju u osmišljavanju školskih obroka i jelovnika jer tako stječu vještine koje će im biti korisne i kasnije u životu”, istaknula je Ivana Šimić, nutricionistica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Materijali vezani uz ovogodišnje obilježavanje Tjedna školskog doručka dostupni su na poveznici Tjedan školskog doručka 2023., a na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalazi se i dodatni niz edukativno-zabavnih materijala kojima se mogu koristiti učitelji, odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji i djeca. Proslavu će se tijekom cijelog tjedna moći pratiti i na društvenim mrežama putem Živjeti zdravo Facebooka i Instagrama

Brošura Tjedan školskog doručka 2023.