Održana konferencija za medije povodom Svjetskog dana zdravlja posvećenog šećernoj bolesti

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen šećernoj bolesti kao prioritetnom području globalnog javnozdravstvenog interesa s glavnom porukom „Pobijedimo šećernu bolest“, Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je danas, 7. travnja, konferenciju za medije na kojoj su govorili ministar zdravlja, doc. dr. sc. Dario Nakić, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, dr. sc. Antoinette Kaić-Rak, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dr. sc. Ines Strenja-Linić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, gđa Tatjana Prenđa Trupec, predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, g. Davor Bučević i v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Ranko Stevanović. Konferenciju je vodila dr. sc. Tamara Poljičanin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na skupu su sudjelovali i ostali članovi Radne skupine Ministarstva zdravlja za donošenje i implementaciju nacionalnog programa zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću, uključujući i predstavnike društava liječnika obiteljske medicine, dijabetologa i sestara u dijabetesu, a okupljenima su se obratili i doc. dr. sc. Dario Rahelić i predstavnici medija.

Uz kavu se na konferenciji razgovaralo o aktualnim temama povezanima sa šećernom bolešću, a kako bi barem jedan dan svi zajedno jeli kao osobe sa šećernom bolešću, dr. sc. Jozo Boras i gđa Vilma Kolarić iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac pripremili su pet brzih jelovnika ukusne i zdrave hrane koja se preporučuje kao obrok osobama sa šećernom bolešću.

Povodom Svjetskog dana zdravlja „Pobijedimo šećernu bolest“, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novi broj Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo (www.hcjz.hr) posvećen šećernoj bolesti, a sudionicima su pružene i brojne informacije o dijabetesu koje možete pročitati i na našim stranicama.

Šećerna bolest 2016

Dijabetes u Hrvatskoj i svijetu

Diabetes_HZJZ

Upitnik za procjenu rizika od tipa 2 dijabetesa