Održana Prva konferencija zdravstvene kineziologije

Prva konferencija zdravstvene kineziologije pod nazivom “Tjelesna aktivnost i javno zdravstvo“ održana je 13. i 14 listopada 2017. godine u Splitu, u suorganizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Cilj je ove dvodnevne konferencije interdisciplinarnog karaktera bio razvoj i unapređenje suradnje između kineziologa i zdravstvenih djelatnika u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti (ZUTA).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., sudjelovao je na konferenciji kao predstavnik suorganizatora Konferencije, te kao izaslanik Ureda predsjednice RH i Ministarstva zdravstva. U svojem uvodnom izlaganju naglasio je važnost redovite i umjerene tjelesne aktivnosti kao čimbenika u promicanju zdravlja i smanjenju rizika od kroničnih nezaraznih bolesti, koje trenutno predstavljaju vodeći uzrok smrti u svijetu (prema podacima SZO-a je  tjelesna aktivnost četvrti ključni čimbenik koji doprinosi smrtnosti i koji prema procjenama uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti na globalnoj razini).  Istaknuo je da je uloga javnog zdravstva da na različite načine i različitim aktivnostima omogući da zdravi odabiri ujedno postanu i lakši odabiri, te da zajedno s ostalim sektorima, kroz multidisciplinarnu suradnju i primjenu načela ‘zdravlje u svim politikama’, povoljno utječe na zdravlje i promicanje tjelesne aktivnosti.

Aktivnim sudjelovanjem u raspravi o mjestu i ulozi državnih institucija u pripremi i pružanju političke, normativne i financijske potpore za zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost, napomenuo je da poticanje ljudi na tjelesnu aktivnost predstavlja višestruku dobit ne samo za zdravstveni sustav nego i za gospodarstvo općenito. Jedan od preduvjeta za provođenje sveobuhvatnog međusektorskog  pristupa i uključivanje svih segmenata društva u promicanje zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti jest i donošenje nacionalne strategije za promicanje i provedbu  zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., na konferenciji je predstavila primjer dobre prakse unapređenja osviještenosti i razumijevanja učinka tjelesne aktivnosti na zdravlje promicanjem tjelesne aktivnosti u okviru nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Među zaključcima Konferencije je iskazana potreba za terminološkim usklađivanjem, standardizacijom i promicanjem pojma ‘zdravstveno usmjerena  tjelesna aktivnost (ZUTA)’, te uključivanje zdravstvenih kineziologa kao stručnjaka  sa specifičnim kompetencijama u zdravstveni sustav  RH u području prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja. Uz ključnu poruku 1. konferencije zdravstvene kineziologije „Vježbanje je lijek! Liječnici bi ga trebali propisivati, kineziolozi dozirati i provoditi, a pacijenti konzumirati.“ održavanje 2. Konferencije zdravstvene kineziologije najavljeno je za 2018. godinu.