Sredstva za zaštitu od sunca

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora više se izlažemo suncu. U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja, jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvorbom 7-dehidrokolesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju.

Neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunom sustavu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri od pet slučajeva raka kože mogu se spriječiti, dok svake godine od nekog oblika raka kože u svijetu oboli 2 do 3 milijuna ljudi, od kojih 41.000 umre od melanoma. U Republici Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2015. godinu, od svih prijavljenih neoplazmi u djelatnosti opće medicine, 1.2 % se odnosi na melanom.

Ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale, pokrivala za glavu. Osim toga koriste se sredstva za zaštitu od sunca koja su zapravo fotoprotekcija kože. Najčešći oblici sredstava za zaštitu su kreme, losioni, mlijeka i ulja čiji su sastojci regulirani Uredbom 1223/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima. UV filteri mogu biti anorganski i organski, a definirani su u Prilogu VI Lista dopuštenih UV-filtera koje mogu sadržavati kozmetički proizvodi. Ukupno je dopušteno 29 UV filtera, od kojih su dva anorganska (titanov dioksid i cinkov oksid), a  svi su ostali organski UV filteri.

Informirajte se o zaštiti od sunca

Pri odabiru sredstva za zaštitu od sunca vodite računa o preporukama Europske komisije od 22. rujna 2006. Informirajte se o preporukama o učinkovitosti proizvoda za zaštitu od sunca i tvrdnjama u vezi s istim, koje navode sljedeće:

 • Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u sprečavanju nastanka opeklina od sunca.
 • Znanstvena ispitivanja ukazuju na to da proizvodi za zaštitu od sunca mogu spriječiti oštećenja koja su posljedica fotostarenja, te mogu štititi i od inducirane fotoimunosupresije.
 • Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Stoga, iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka. Međutim, ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati svo UV zračenje.
 • Zbog toga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju imati tvrdnje niti odavati dojam da pružaju potpunu zaštitu od rizika pretjeranog izlaganja UV zračenju. Ovo naročito vrijedi za izlaganje suncu male djece i novorođenčadi. Naime, izloženost suncu u djetinjstvu značajno doprinosi razvoju raka kože u kasnijoj dobi, stoga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju odavati dojam da pružaju dovoljnu zaštitu od sunca kod novorođenčadi i male djece.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) SZO-a je naglasila važnost povezanosti između pravilne primjene proizvoda za zaštitu od sunca i učinkovitosti naznačenog SPF-a. Naime, od ključne je važnosti prvenstveno učestalo nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca. Da bi se postigla razina zaštite naznačene SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi 6 čajnih žlica losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe.

Ova je količina veća od one koju koristi prosječni potrošač. Nanošenje manje količine proizvoda za zaštitu od sunca dovodi do neravnomjernog nanošenja i umanjenja zaštite. Tako, ako prepolovimo nanesenu količinu sredstva, razina zaštite mogla bi pasti i za dvije trećine.

 • Kod odabira proizvoda za zaštitu od sunca treba se voditi računa da ima zaštitu od UVB i UVA zraka.
 • Deklaracija proizvoda s tvrdnjama o učinkovitosti treba biti jednostavna, smislena i temeljena na jednakim kriterijima kako bi pomogla potrošaču u usporedbi proizvoda i izboru najprikladnijeg s obzirom na razinu izloženosti i tip kože.

Povećanje zaštite iz jedne brojčane kategorije u sljedeću je zanemarivo, naročito kod faktora visoke zaštite. Naime, povećanje zaštite je linearno tek u slučaju opeklina, tj. proizvod koji nosi SPF 30 štiti od opeklina dvaput jače nego proizvod čiji je SPF 15. Što se tiče učinkovitosti, proizvod s faktorom 15 apsorbira 93 % UVB zračenja, dok proizvod označen faktorom 30 apsorbira 97 % UVB zračenja.

Kategorije proizvoda za sunčanje s obzirom na SPF

Razina zaštite                Faktor zaštite od sunca (SPF)

Niska zaštita                      6            10
Srednja zaštita                 15            20         25
Visoka zaštita                   30           50
Vrlo visoka zaštita            50 +

Na proizvodima za zaštitu od sunca trebaju stajati upozorenja da ne pruža 100 %-tnu zaštitu i preporuke o mjerama opreza koje treba poštivati uz dane upute. Prihvatljiva su upozorenja poput:

 • Ne boravite predugo na suncu, čak i ako koristite proizvod za sunčanje.
 • Držite novorođenčad i malu djecu izvan izravne sunčeve svjetlosti.
 • Pretjerano izlaganje suncu je ozbiljan zdravstveni rizik.

Upute za korištenje moraju biti jasne, npr.:

 • Nanesite proizvod za zaštitu od sunca prije izlaganja.
 • Proizvod često nanosite radi produženja zaštite, naročito nakon znojenja, kupanja ili brisanja ručnikom.

Na proizvodima za zaštitu od sunca trebaju biti navedene upute koje upozoravaju da na kožu treba nanijeti dovoljnu količinu proizvoda radi postizanja učinka zaštite  i objašnjenje rizika nanošenja premale količine, npr. Upozorenje: smanjena količina proizvoda značajno umanjuje razinu zaštite.

 

Nadzor sredstava za sunčanje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se već nekoliko godina redovno provodi sustavni nadzor tržišta sredstava za sunčanje, pri čemu se ispituje njjihova mikrobiološka čistoća, pH vrijednost, sadržaj anorganskog UV filtera titan dioksida i organski filteri te se provjerava deklaracija proizvoda prema Preporuci Europske komisije 2006/647/EC od 22. rujna 2006. godine. Kako navodi mr. sc. Ivona Vidić Štrac, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ispitivanje sadržaja anorganskih i organskih UV-filtera je važan segment u zaštiti potrošača i prevenciji pobola, a provedena ispitivanja daju uvid u stanje na tržištu odnosno usklađenost s Uredbom. Pri ispitivanju je utvrđen sve veći  trend uporabe filtera koji dolaze u nano obliku. Osim toga, sve je više proizvoda koji navode da sadrže prirodnu UV zaštitu, primjerice ulja poput maline koja prema navodima u literaturi sadrže visok faktor zaštite, međutim zbog ograničenosti metoda i laboratorija koji mogu provesti takva ispitivanja nema dokaza o kojoj se razini zaštite radi.

Naposlijetku, važno je ponoviti da je minimalna razina zaštite koju proizvodi za zaštitu od sunca trebaju imati sljedeća:

 • zaštita od UVB zračenja označena kao SPF 6
 • zaštita od UVA zračenja označena kao 1/3 SPF-a
 • garancija proizvođača da proizvod pri valnoj duljini 370 nm apsorbira 90 % UV zračenja

S obzirom da je najbolja zaštita izbjegavanje najjačeg sunca, nošenje odgovarajuće odjeće, pokrivala za glavu te naočala, prilikom sunčanja se potrebno uz pravilnu primjenu sredstava za sunčanje voditi i zlatnim pravilima sunčanja:

Izbjegavajte prekomjerno sunčanje od 11-16 h.

Štitite se! Nosite šešir, majicu i naočale!

Ne izlažite novorođenčad i malu djecu direktnom suncu.

Odaberite zaštitni faktor primjeren svojem tipu i fototipu kože.  Kremu nanesite obilno prema uputi prije izlaganja suncu,  ponavljajte nanošenje, naročito nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

SUNČAJMO SE OPREZNO!