GYTS – Istraživanje o uporabi duhana kod mladeži

Hrvatska je tri puta pristupila svjetskom istraživanju o uporabi duhana kod mladeži – Global Youth Tobacco Survey – GYTS koje od 1998. godine provodi Svjetska zdravstvena organizacija i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) uz pomoć Centara za kontrolu i prevenciju bolesti  (CDC – Atlanta, SAD). U Hrvatskoj istraživanje se provelo 2003., 2007. i 2011. godine.

Nositelj istraživanja u Hrvatskoj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Odabir škola tj. razreda kao i cjelokupna metodologija istraživanja određena je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD. Istraživanje uključuje učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola koji su anketirani anonimnim standardiziranim upitnikom. U istraživanje je bilo uključeno 50 škola (osnovnih i srednjih) iz čitave Hrvatske.

Cilj istraživanja je prikupiti podatke o spoznajama, ponašanju te stavovima školske djece u dobi od 13, 14 i 15 godina o duhanu i duhanskim proizvodima. Svrha straživanja nije samo praćenje, međunarodna usporedba i istraživanje, već i obavještavanje javnosti i svih profesionalaca koji se bave mladima, kao i utjecaj na politiku kako bi podržala i omogućila programe i aktivnosti zdravstvnog odgoja i promicanja zdravlja usmjerene upravo na potrebe proizašle iz nalaza istraživanja.

Trajanje projekta – svake četiri godine. Slijedeće istraživanje predviđeno za 2015.
Voditelj projekta: mr.sc. Dijana Mayer, dr.med.
Poveznica na izvornu web stranicu projekta: http://www.who.int/tobacco/surveillance/gyts/en/