Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima 15. lipnja 2014.

Na svim poplavama ugroženim područjima opća epidemiološka situacija je stabilna. Na području Vukovarsko-srijemske županije prisutni su, uz timove ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije i tim HZJZ-a, i po jedan tim ZZJZ Zagrebačke, ZZJZ Zadarske, ZZJZ Splitsko-dalmatinske, ZZJZ Istarske, ZZJZ Primorsko-goranske i ZZJZ Varaždinske županije.

Na području Vukovarsko-srijemske županije se i dalje intenzivno provode aktivnosti asanacije, čišćenja poplavljenih kuća i septičkih jama. Epidemiolozi kontinuirano provode epidemiološke izvide. Stanje vodoopskrbe je nepromijenjeno u odnosu na prethodna izvješća.

Timovi ZZJZ završavaju dezinfekciju i deratizaciju u Posavskim Podgajcima, te provode epidemiološki nadzor dezinfekcije i deratizacije pripremljenih objekata u Račinovcima i Gunji koje provodi Veterinarska stanica. Više timova ZZJZ i dalje radi na cjelovitom suzbijanju komaraca u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja. Brojnost komaraca je i dalje, unatoč svim mjerama koje se provode, velika. Na ulazu u Račinovce i Gunju i na graničnom prijelazu Županja-Orašje je i dalje postavljena dezbarijera koju provodi veterinarska služba.

U cilju minimiziranja rizika od zaraznih bolesti važno je da se stanovništvo na ugroženim područjima strogo pridržava svih higijensko-sanitarnih preporuka, posebice onih vezanih za održavanje osobne higijene, konzumiranje isključivo zdravstveno ispravne vode i hrane, higijensku pripremu i pohranu hrane, te pravilno zbrinjavanje otpada. Također se stanovništvo upozorava, s obzirom na najezdu komaraca, na potrebu upotrebe repelenata za zaštitu od uboda komaraca, nošenja primjerene odjeće, te uklanjanje nepotrebnih predmeta (limenke, igračke, stare automobilske gume i dr.) u okućnicama u kojim se može nakupljati voda, kao i redovito pražnjenje vode (npr. iz plitica vaza za cvijeće i sl).

Na susjednim područjima u Bosni je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi