Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima 18. lipnja 2014.

Na svim poplavama ugroženim područjima opća epidemiološka situacija je stabilna. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koordinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) ugroženih područja. Na području Vukovarsko-srijemske županije prisutni su, uz timove ZJZ Vukovarsko-srijemske županije i tim HZJZ-a, dva tima ZJZ Splitsko-dalmatinske, te po jedan tim ZJZ Zagrebačke, ZJZ Istarske, ZJZ Primorsko-goranske i ZJZ Varaždinske županije. Epidemiolozi kontinuirano provode epidemiološke izvide.

Stanje vodoopskrbe je nepromijenjeno u odnosu na prethodna izvješća. Prioritetni posao je što prije dovršiti započetu dezinfekciju i deratizaciju preostalih individualnih i gospodarskih objekata u naseljima zahvaćenim poplavom, što je preduvjet za nastavak drugih radova i postepenu normalizaciju života. Iako je velik dio otpada već odvezen, u Rajevom Selu, Gunji i Račinovcima i dalje uz ceste ima nepokupljenog komunalnog otpada. U dijelovima Gunje i Rajevog sela iz kojih se voda tek nedavno povukla, stanovništvo radi na čišćenju i saniranju svojih poplavljenih domaćinstava.

Timovi iz više Zavoda rade na cjelovitom suzbijanju komaraca u općinama Drenovci, Gunja, Vrbanja i Bošnjaci, s time da je jučer tretiranje komaraca odgođeno zbog kiše. Problem je i dalje migracija velikog broja komaraca iz okolnih prostora u naselja, poglavito iz Spačvanske šume.

Dezbarijere su i dalje prisutne na već utvrđenim punktovima na izlazima iz poplavom zahvaćenog područja.

Na susjednim područjima u Bosni je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi