Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima

Na svim poplavama ugroženim područjima opća epidemiološka situacija je stabilna. Bilježi se nešto veći broj osoba s različitim povredama koje rade na čišćenju svojih kuća, što iziskuje i postekspozicijsku profilaksu tetanusa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koordinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) ugroženih područja. Na području Vukovarsko-srijemske županije prisutni su, uz timove ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije i tim HZJZ-a, i po jedan tim ZZJZ Zadarske, ZZJZ Splitsko-dalmatinske, ZZJZ Istarske, ZZJZ Primorsko-goranske i ZZJZ Karlovačke županije.

Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se intenzivno provode aktivnosti asanacije, čišćenja poplavljenih kuća i septičkih jama, te izvlače preostale uginule životinje. Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih zavoda za javno zdravstvo kontinuirano provode epidemiološke izvide.

Stanje vodoopskrbe je nepromijenjeno u odnosu na prethodna izvješća.

U tijeku je procjena DDD mjera u Strošincima i Đurićima i izrada plana dezinfekcije za sutra, nadzor nad DDD mjerama koje provodi Veterinarska stanica u Račinovcima i Gunji, te monitoring i provođenje larvicidnih i adulticidnih tretmana u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja .

Stanje vodoopskrbe je nepromijenjeno u odnosu na prethodna izvješća. Na ulazu u Račinovce i na graničnom prijelazu Županja-Orašje postavljena je i dalje dezbarijera koju provodi veterinarska služba.

U cilju minimaliziranja rizika od zaraznih bolesti važno je da se stanovništvo na ugroženim područjima strogo pridržava svih higijensko-sanitarnih preporuka, posebice onih vezanih za održavanje osobne higijene, konzumiranje isključivo zdravstveno ispravne vode i hrane, higijensku pripremu i pohranu hrane, te pravilno zbrinjavanje otpada. Također se stanovništvo upozorava, s obzirom na najezdu komaraca, na potrebu upotrebe repelenata za zaštitu od uboda komaraca, nošenja primjerene odjeće, te uklanjanje nepotrebnih predmeta (limenke, igračke, stare automobilske gume i dr.) u okućnicama u kojim se može nakupljati voda, kao i redovito pražnjenje vode (npr. iz plitica vaza za cvijeće i sl).

Na susjednim područjima u Bosni je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi