Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 23. svibnja 2014.

Opća epidemiološka situacija je stabilna, niti na jednom od ugroženih područja ne bilježi se porast broja oboljelih ni grupiranje oboljelih od određene zarazne bolesti. Upozorenja o zabrani vode za piće u pojedinim područjima i dalje su na snazi sukladno jučerašnjim izvještajima. Na navedenim područjima osigurane su cisterne s pitkom vodom ili flaširana voda. Na nacionalnoj razini prikupljaju se informacije o broju objekata i vrsti DDD mjera koje je potrebno provesti u poplavljenim područjima sukladno aktualnoj situaciji te realociraju resursi županijskih zavoda za javno zdravstvo. HZJZ dodatno koordinira prikupljanje donacija.
Na susjednim područjima u Bosni (Banja Luka i Distrikt Brčko) je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti. Zavod iz Banja Luke zamolio je za savjete oko dezinsekcije, a dezinfekciju i deratizaciju provode prema postojećem protokolu. U Distriktu Brčkom provodi se dezinfekcija prema protokolu.