Nova EU Direktiva o proizvodnji, prezentiranju i prodaji duhanskih proizvoda

Uoči Svjetskog dana nepušenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je Konferenciju na kojoj je najavljena izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zbog usklađivanja s novom Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o proizvodnji, prezentiranju i prodaji duhanskih proizvoda. Države članice imaju rok za transpoziciju do 28. ožujka 2016.

Nova EU Direktiva o proizvodnji, prezentiranju i prodaji duhanskih proizvoda                                                       

Globalna borba protiv epidemije pušenja i drugih duhanskih proizvoda se najvećim dijelom oslanja na Okvirnu konvenciju o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization Framework Convention on Tobacco Control WHO FCTC). Radi se međunarodnom javnozdravstvenom ugovoru koji je označio prekretnicu u javnom zdravstvu dajući svojim zakonskim mjerama novu dimenziju međunarodnoj suradnji na području zdravlja. Ove godine u veljači (27. veljače 2015) slavili smo deset godina od stupanja na snagu tog dokumenta, koji je u tih deset godina također postao jedan od najčešće prihvaćenih ugovora u povijesti Ujedinjenih naroda. Do sada je 180 država diljem svijeta ratificiralo Konvenciju i time se obvezalo na punu provedbu propisanih mjera za postizanje nadzora nad duhanom i zaštite zdravlja građana.

U 2015. godini u planu su izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda radi usklađivanja s novom Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o proizvodnji, prezentiranju i prodaji duhanskih proizvoda koja je u Europskom parlamentu potpisana 3. travnja 2014. godine. Cilj te nove Direktive je između ostalog osigurati visoku razinu zdravstvene zaštite s posebnim naglaskom na osobe koje još nisu počele pušiti, posebice mlade. Direktiva  uzima u obzir novija kretanja na tržištima (mnogo novih proizvoda koji nisu zakonski regulirani), novosti na međunarodnom polju (stupanje na snagu Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom  2005. godine) te nova znanstvena dostignuća i istraživanja. U svojim člancima nova Direktiva propisuje zabranu sastojaka koji povećavaju ovisnost i toksičnost duhanskih proizvoda te reguliranje upotrebe aditiva koji su odobreni unutar Europske unije. Uvode se strože obveze za izvještavanje o sastojcima i emisijama, odnosno obilježjima njihove toksičnosti, izazivanja ovisnosti, karcinogenosti te mutagenih i reprotoksičnih karakteristika.

Vezano uz reguliranje propisa označavanja i pakiranja duhanskih proizvoda, kao obveza se propisuju kombinirana slikovna i tekstualna zdravstvena upozorenja koja osiguravaju maksimalnu vidljivost, trajnost prikaza na pakiranju i njegovu efikasnost.

U novoj Direktivi regulira se i sustav označavanja i pakiranja te zdravstvenih upozorenja na duhanskim proizvodima za pušenje osim cigareta (posebice vezano za količinu i izgled pakiranja duhana za samostalno motanje te duhana za vodene lule) kao i označavanje duhanskih proizvoda koji nisu namijenjeni za pušenje. Države članice zabranjuju stavljanje duhana za oralnu uporabu na tržište. Novina u Direktivi jest i reguliranje proizvodnje, predstavljanja i prodaje novih duhanskih proizvoda te neduhanskih proizvoda. Po prvi puta se reguliraju i  elektroničke cigarete na tržištu te biljni proizvodi, njihovo praćenje, toksikološke analize i adekvatna zdravstvena upozorenja.

Više činjenica o pušenju možete naći ovdje: Činjenice o pušenju