Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama – dobitnik nagrade FDI

Pilot-projekt Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama dobitnik je nagrade FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine (FDI World Dental Federation) dodjeljuje svojim redovitim ili pridruženim članovima u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Nagrade se dodjeljuju inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti uz naglasak na edukaciju.

Nominacije se dodjeljuju u travnju svake godine, dok se dodjela nagrada održava tijekom Generalne skupštine na Svjetskom stomatološkom kongresu FDI. Ove godine, s obzirom na aktualnu pandemiju COVID-19, objava pobjednika FDI Smile Award 2020 održat će se tijekom organizirane svečane online-dodjele nagrada (prema prethodnom planu trebala je biti upriličena početkom rujna na Svjetskom stomatološkom kongresu FDI u Šangaju), a nagradu će primiti Hrvatsko stomatološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora kao član Svjetske udruge dentalne medicine.

Glavni organizatori nagrađenog pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom.

Nadzirano četkanje zubi provodilo se u 10 osnovnih škola i 11 vrtića iz 6 županija – Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske, Zagrebačke i Grada Zagreba – u školskoj godini 2018./2019. Ukupno je sudjelovalo 987 djece u dobi od 3 do 7 godina. 85% djece je svakodnevno četkalo zube u prosjeku 66 radnih dana (od ožujka do lipnja 2019. godine). Provoditelji programa su bili odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine.

Ključne smjernice i programske aktivnosti su uključivale:

  • nadzirano (organizirano) četkanje zubi
  • upotrebu zubne paste koja sadrži 1450 ppm F
  • doziranje zubne paste, ovisno o dobi djeteta (sloj razmaza ili veličina graška)
  • učinkovitost upotrebe paste za zube bez ispiranja (četkanje zuba sjedeći ili stojeći)
  • inovativne i zanimljive četkice za zube (boje, znakovi) u setovima koji osiguravaju lako četkanje i onemogućuju unakrsnu kontaminaciju
  • edukaciju odgajatelja i učitelja o učinkovitom četkanju zubi (tehnika četkanja i načini održavanja oralne higijene) i postupcima kontrole zaraze
  • edukaciju roditelja.

Osnovni ciljevi pilot-projekta bili su izrada nacionalnih standarda za nadzirano četkanje zubi u hrvatskim vrtićima i školama te procjena učinkovitosti i održivosti daljnje provedbe programa nadziranog četkanja zubi.

Projekt je pokazao dobre rezultate za dugoročnu održivost na temelju postavljenih strukturiranih i stručnih standarda u svrhu poboljšanja oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja od ranog djetinjstva. Promicanje oralnog zdravlja u obrazovnom sustavu, kao i povećanje kompetencija nezdravstvenih stručnjaka u prevenciji karijesa i svijesti roditelja o utjecaju oralnog zdravlja na rast i razvoj djeteta pokazali su svoju iznimnu važnost u zaštiti i očuvanju oralnog zdravlja.