Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika prvi je put obilježen 2013. godine, a ove se godine ponovno obilježava 8. svibnja. Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine (prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka) pa se radi o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem. Simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se često mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena. Najčešći je tip raka jajnika epitelijalni karcinom s pet podtipova koji se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima. Najčešće se javlja serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu, a preostala četiri tipa su karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskog stupnja.

Rak jajnika najčešće se javlja kod nerotkinja, a drugi rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu te neuzimanje oralne kontracepcije. Možemo zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju. Jedna od hipoteza je pretpostavka neprekidne ovulacije, prema kojoj stalni popravak epitela do kojeg dolazi nakon svakog ovulacijskog ciklusa zapravo povećava vjerojatnost spontane mutacije stanica epitela jajnika i posljedični nastanak zloćudnih promjena.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Prema podacima o petogodišnjem preživljenju nakon postavljene dijagnoze iz EUROCARE-5 studije, u Hrvatskoj ono iznosi 39 % i nešto je više od europskog prosjeka, ali znatno niže od petogodišnjeg preživljenja za rak dojke koje iznosi gotovo 80 %.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati i na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  1. Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.
  2. Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  3. Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.
  4. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  5. Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.

Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.