Svjetski dan raka 2023.

Svake se godine diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day). Inicijativa je pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control) još 2000. godine, s ciljem podizanja svjesti, poboljšanja razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Kampanja se u razdoblju 2022.-2024. obilježava pod sloganom „Close the care gap“ (hrv. „Zatvorimo jaz u skrbi“) kojim se nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u pristupu skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Rak je i u Republici Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem, a dijagnozu neke od zloćudnih bolesti svake godine dobije preko 25 000 osoba.

Iako je rak i dalje jedan od najvećih izazova današnjice, napredak u ranom otkrivanju i liječenju doveo je do toga da je velik broj osoba s rakom živi dugi niz godina.

Na sljedećoj stranici možete saznati više o simptomima najčešćih vrsta raka u Hrvatskoj.