Informacije o cijepljenju protiv gripe

U ponedjeljak, 2. studenog u Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv gripe.

Sezona gripe još nije počela u Europi. Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani su u nekoliko europskih zemalja, međutim ni u jednoj europskoj zemlji još nije nastupila sezona gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake jeseni je najučinkovitiji način sprečavanja gripe. Smanjuje rizik od gripe ili ukoliko osoba dobije gripu, biti će značajno blaža. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi između ostaloga o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro poklapaju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70%, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20-30%. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Potrebna količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2014/2015.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).
Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest. Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice), te sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zdravstvene djelatnike prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

 

Gripa_cijepljenje Cijepite se protiv gripe ako imate zdravstvenih problema – Letak (pdf.)

Gripa_stariji  Ako ste stariji od 65 godina, cijepite se protiv gripe (pdf.)

Gripa_trudniceGripa i trudnoća (pdf.)

Gripa_zdr.djelatniciZaštitite sebe i svoje pacijente od gripe (pdf.)

 

Služba za epidemiologiju, Zagreb, 28.10.2015.