Javnozdravstvena kampanja „Volim zdravlje“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) te brojnim drugim partnerima sudjeluje u javnozdravstvenoj kampanji “Volim zdravlje”.

Cilj kampanje je podići svijest javnosti o rizicima i mjerama zaštite od infekcije HIV-om, ali i drugih spolno prenosivih infekcija te očuvanje spolnog zdravlja. Učestalost infekcije HIV-om u odnosu na druge spolno prenosive infekcije je razmjerno niska u općoj populaciji, te je važno podsjetiti i na njihovu prevenciju. Infekcija HIV-om, ali i neke druge spolno prenosive infekcije ne uzrokuju simptome tijekom dužeg vremena, ili su oni vrlo oskudni, a one mogu imati ozbiljne i trajne posljedice ako nisu otkrivene pravodobno i liječene.  Za pravodobno otkrivanje infekcija i liječenje važni su preventivni liječnički pregledi i testiranje. Većina spolno prenosivih infekcija moze se izliječiti, a sve spolno prenosive infekcije, uključujući infekciju HIV-om mogu se uspješno liječiti.

Gdje se može testirati na HIV i druge spolno prenosive infekcije možete potražiti u tražilici zdravstvenih usluga u aplikaciji Spolno zdravlje.

Uz testiranje, rano otkrivanje i liječenje, za očuvanje zdravlja, važna je i edukacija o rizicima i načinima zaštite. Za pomoć i doprinos ostalim aktivnostima edukacije i informiranja o zaštiti od infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih bolesti koje se u zemlji provode, HZJZ je u suradnji s udrugom HUHIV razvio mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje, čiji sadržaji su ove godine prošireni  i s edukativnom internetskom platformom istog imena kao ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a – Volim zdravlje.

Platforma Volim zdravlje uz velik broj edukativnih članaka sadrži i dvadesetak online tečajeva o zdravstvenim temama, uz pomoć kojih korisnici mogu naučiti nešto novo ili obnoviti svoje znanje.

Više o kampanji Volim zdravlje možete pogledati ovdje.