Prevencija karijesa i zaštita oralnog zdravlja – edukacija u Karlovcu

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva, 6. veljače 2020. godine s početkom u 12.30 sati je održana edukacija za nastavnike i zdravstvene djelatnike Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac.

Preventivni pristup oralnom zdravlju je bila glavna tema edukacije s obzirom na manju važnost koja se pridaje oralnom zdravlju u odnosu na zdravstvene probleme koji su prisutni kod djece s teškoćama u razvoju, o čemu je govorila dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva. Narušeno oralno zdravlje posljedično dovodi do smanjenje kvalitete života djece i njihovih roditelja ili skrbnika te je pravovremena prevencija nastanka patoloških stanja usta i zuba kod djece s teškoćama u razvoju osobito značajna s obzirom na njihov specifičan rast i razvoj.

O programu nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz potporu Ministarstva zdravstva, a u kojem sudjeluju djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, te važnosti organiziranog četkanja zubi govorila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom na to da je loša oralna higijena najvažniji čimbenik u nastanku karijesa kod djece s teškoćama u razvoju, njihovo uključivanje u preventivne programe zasigurno može rezultirati usvajanjem redovite i pravilne oralne higijene, ali i motivacijom roditelja o brizi za oralno zdravlje.