Akcijom Volonteri u parku obilježen Međunarodni dan obitelji u parku Živjeti zdravo u Čakovcu

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zajednice sportskih udruga Čakovca i Međimurske županije, Međimurske prirode – javne ustanove za zaštitu prirode, Muzeja Međimurja i Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, u parku Živjeti zdravo u Čakovcu je 15. svibnja obilježen Međunarodni dan obitelji održavanjem akcije Volonteri u parku.

U današnje vrijeme suočeni smo sve većim teretom kroničnih nezaraznih bolesti od kojih u Hrvatskoj pobolijeva i umire više od 90% stanovnika. Također, sve veći napori usmjereni su ka njihovoj prevenciji kao i promicanju i očuvanju zdravlja te provedbi zdravih stilova života. U promišljanju i planiranju ovakvog javnozdravstvenog djelovanja neophodno je uzeti u obzir sve aspekte socijalne zajednice kroz sve razine ekološkog pristupa, počevši od samog pojedinca, preko njegovih neposrednih i ostalih okruženja. U tom pogledu posebna je vrijednost obitelji. Uloga obitelji posebno je velika i važna u usvajanju kao i mijenjanju zdravih životnih navika, promicanju zdravlja i prevenciji danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Obiteljska blizina i podrška, komunikacija i uzajamno prihvaćanje zaštitni su čimbenici te je potvrđeno njihovo pozitivno djelovanje u prevenciji svih vrsta kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i mentalne bolesti.

Kako bi osvijestili važnost obitelji, Služba za socijalnu politiku i razvoj Ujedinjenih naroda, svjesna nenadomjestive uloge obitelji, 15. svibnja svake godine obilježava Međunarodni dan obitelji sazivanjem tematske sjednice u svom sjedištu, a 2024. godine tema je bila „Obitelji i klimatske promjene“.

Opisana ideja također je i jedan od aspekata kojom se bavi i komponenta Zdravlje i okoliš Nacionalnog programa Živjeti zdravo unutar koje se provodi aktivnost Volonteri u parku. Djelovanjem u zajednici volonteri u parku pomažu usvojiti zdrave stilove života, prosocijalno ponašanje, međugeneracijsku solidarnost, socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju i očuvanje životne okoline. Pružanjem podrške obiteljima s djecom kroz strukturiranu organizaciju slobodnog vremena i druženja unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i dječjim igralištima žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja.

Ove godine, Međunarodni dan obitelji imao je za cilj podići svijest o tome kako klimatske promjene utječu na obitelji i ulogu koju obitelji mogu igrati u klimatskim akcijama. Stoga su, u sklopu aktivnosti Volonteri u parku Nacionalnog programa Živjeti zdravo, na prostoru Parka Živjeti zdravo u sklopu Perivoja Zrinski u Čakovcu provedene Vesele proljetne radionice namijenjene su djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola te članovima njihovih obitelji. U sklopu održavanja akcije provedene su brojne aktivnosti i igre usmjerene zajedničkom sudjelovanju obitelji te provedbi zdravih stilova života na otvorenom. Na aktivnostima je sudjelovalo 500-tinjak sudionika koji su se vrlo zainteresirano uključili u sve ponuđene aktivnosti i proveli zajedničko popodne usmjereno ka zdravlju u krugu svojih najbližih.