Koliko često pijete zaslađena bezalkoholna pića? 

Koliko često pijete zaslađena bezalkoholna pića? 

U 2019. godini 11% osoba starijih od 15 godina u Republici Hrvatskoj svakodnevno je pilo zaslađena bezalkoholna pića, dok je 6% osoba pilo takva pića 4-6 puta tjedno, a 17% 1-3 puta tjedno.

Svakodnevna konzumacija zaslađenih bezalkoholnih pića bila je učestalija u muškaraca nego u žena (14% muškaraca prema 9% žena). Uz to, u starijim dobnim skupinama zabilježena je niža učestalost konzumacije ovih pića. Najviši udio svakodnevne konzumacije zaslađenih bezalkoholnih pića zabilježen je među osobama u dobi od 15-24 godine (19%), dok su najniži udjeli zabilježeni među osobama u dobi od 65-74 godine (6%) i onih u dobi od 75 i više godina (8%).

Za usporedbu, podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI), pokazuju da čak 21% djece u dobi od 8 godina u Republici Hrvatskoj svakodnevno konzumira zaslađena bezalkoholna pića. Zaslađena bezalkoholna pića prepoznata su kao jedan od najznačajnijih izvora skrivenih kalorija koji značajno doprinosi velikom broju djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u Hrvatskoj.

Među državama članicama Europske unije, udio ljudi koji su izvijestili o svakodnevnoj konzumaciji zaslađenih bezalkoholnih pića bio je najviši u Belgiji (20%), nakon koje slijede Malta, Njemačka, Mađarska, Poljska i Bugarska u kojima je udio oko 12%.S druge strane, najniži udio zabilježen je u Estoniji (2%), uz koju su i Litva, Finska, Latvija i Rumunjska s udjelima oko 3%.

Ove informacije dio su novih rezultata Europske zdravstvene ankete (European Health Interview Survey, EHIS; treći val) koje su 21.7.2021. objavili Eurostat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Europska zdravstvena anketa mjeri zdravstveno stanje, odrednice zdravlja i korištenje zdravstvene zaštite među građanima Europske unije.