Povodom ovogodišnjega Europskog tjedna mentalnoga zdravlja, održana je promocija pojmovnika Znate li što je mentalno zdravlje?

Povodom ovogodišnjega Europskog tjedna mentalnoga zdravlja, održana je promocija pojmovnika Znate li što je mentalno zdravlje? u prostorima Edukacijskog centra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12 u Zagrebu.

Pozdravne govore su održali uvaženi gosti:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., pomoćnik ravnatelja za kvalitetu
Ministarstvo zdravstva, Dunja Skoko-Poljak, dr. med., načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu
Ured WHO za Hrvatsku, voditeljica Ureda, prim.dr.sc. Pejnović Franelić, dr. med.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, g. Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja

Posebna zahvala našim gošćama recenzenticama:

prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić, prim. dr. med. spec. psihijatrije

prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić, klinička psihologinja

Pojmovnik je predstavljen od dr. sc. Ljiljane Muslić, kliničke psihologinje i gošća recenzentica, a ono što se moglo čuti od brojnih stručnjaka su oduševljenje i riječi pohvale.

Nekoliko riječi recenzentica:

Pojmovnik mentalnog zdravlja priručnik je koji opisuje glavne pojmove iz područja mentalnog zdravlja. Ovaj je pojmovnik namijenjen prije svega osobama s psihičkim smetnjama i članovima njihovih obitelji, ali i svima koji se u svakodnevnom radu (ne samo u kliničkom) susreću s ovim osobama.

prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić, klinička psihologinja

Pojmovnik je usklađen sa Strateškim okvirom razvoja zaštite mentalnog zdravlja RH, u kojem se ističe važnost suradnje svih dionika u promicanju pozitivnog mentalnog zdravlja i oporavku od mentalnog poremećaja.

prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić, prim. dr. med. spec. psihijatrije

Ova publikacija šalje optimističnu poruku o tome što je mentalno zdravlje i na koji način možemo pronaći izvore podrške za ulaganje u te svakodnevnu brigu o vlastitom mentalnom zdravlju. Svrha pojmovnika jest objašnjenje pojmova koje često poistovjećujemo ili spominjemo u kontekstu mentalnog zdravlja jer samim razumijevanjem mentalnog zdravlja možemo razumjeti na koji način ulagati u njegovo očuvanje.

Više informacija o pojmovniku možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog programa promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“.

Pojmovnik mentalnog zdravlja