Promotivne aktivnosti i organizirani probir na karcinom dojke u romskom naselju Parag u Međimurskoj županiji

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013. – 2020. te Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske je kao glavni organizator u suradnji s djelatnicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Odjelom za zaštitu zdravlja ranjivih skupina Službe za javno zdravstvo i Savjetovalištem za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost Službe za promicanje zdravlja) te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 23. veljače 2018. god. provelo zdravstvenu akciju u zajednici za pripadnice romske nacionalne manjine u naselju Parag. Akciji su se priključili i predstavnici Međimurske županije i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

U preventivnoj akciji u naselju Parag su pripadnice romske nacionalne manjine imale priliku obaviti organizirani probir na karcinom dojke u vozilu s uređajem za mobilnu mamografiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i besplatno se savjetovati o tjelesnoj masi i prehrani.

Ovakvom je akcijom potvrđeno da više aktera u sektoru zdravstva kontinuirano uspješno surađuje na unapređenju zdravlja Roma, s obzirom na potrebe koje proizlaze iz specifičnog socioekonomskog položaja uvjetovanog njihovim statusom kada se radi o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, budući da se suočavaju s različitim izazovima povezanima sa socijalnom isključenošću i siromaštvom, što značajno utječe na nejednakost i jaz između Roma i ostalog stanovništva u području zdravstvene zaštite.

Galerija slika