Priopćenje o pojavi oboljelih od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je zaprimio prijave o oboljelima od bolesti Zapadnog Nila i tijekom ljetnih mjeseci ove godine, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci, prvi put zabilježene u Hrvatskoj 2012. godine.

Broj registriranih slučajeva u Hrvatskoj od 2012. do ove godine se kretao u rasponu od jednog oboljelog 2014. i 2015. godine pa do dvadeset oboljelih 2013. godine.

Tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine je oboljelo sedam osoba s kliničkom slikom zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava. Temeljem raspoloživih podataka, pet je osoba zaraženo na području Republike Hrvatske, jedna se osoba zarazila u susjednoj državi, a za jednu se osobu ne može sa sigurnošću utvrditi je li zaraza stečena u Hrvatskoj ili u susjednoj državi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u Europi je do 16. kolovoza 2018. godine zabilježen 401 slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila (126 slučaja u Srbiji, 123 slučaja u Italiji, 75 slučaja u Grčkoj, 39 u Mađarskoj, 31 u Rumunjskoj, 3 u Francuskoj, 2 na Kosovu, 2 u Hrvatskoj). U dvadeset je osoba zabilježen smrtni ishod.

Na području Europe se ljudi najčešće zaraze od srpnja do kraja listopada, s vrhuncem u kolovozu i rujnu, što se podudara i s podacima epidemiološkog praćenja oboljelih u Hrvatskoj tijekom proteklih godina.

Rani početak razdoblja visokih temperatura nakon kojih slijede nešto duža kišna razdoblja te potom sušno razdoblje s visokim temperaturama pogoduje brojnosti i aktivnosti vektora – komaraca, čime se povećava i mogućnost infekcije ljudi.

Kod osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila,  posebice u ljetnim mjesecima kad se registriraju oboljeli od te bolesti, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o bolesti Zapadnog Nila.

 

Više o bolesti, prevenciji i mjerama zaštite pročitajte na sljedećim poveznicama:

Bolest Zapadnog Nila

Preventivne zaštitne mjere od infekcija virusima koje prenose komarci (npr. virus Zapadnog Nila, denge virus i sl.)

Letak – Zaštitite se od komaraca i zaraznih bolesti koje mogu prenijeti