Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 5. lipnja 2014.

Na svim poplavama ugroženim područjima opća epidemiološka situacija je stabilna.

HZJZ koodinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih ZJZ. Na terenu su danas prisutni, uz timove HZJZ-a, i dva tima ZZJZ Primorsko-goranske županije i epidemiolog ZZJZ Istarske županije na području Vukovarsko-srijemske županije, te tim zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na području Brodsko-posavske županije.

U Brodsko-posavskoj županiji nastavlja se s provođenjem protuepidemijske deratizacije na području Đurića i Stare Gradiške.

Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se intenzivno provode aktivnosti asanacije, čišćenja poplavljenih kuća i septičkih jama, te izvlače preostale uginule životinje. Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih zavoda za javno zdravstvo kontinuirano provode epidemiološke izvide. Na području Đurića i Stare Gradiške nastavlja se s protuepidemijskom deratizacijom. Također se nastavlja s provođenjem larvicidnog tretmana u kanalima na području Strošinaca, Posavskih Podgajaca i Đurića. Na području Vinkovaca i Županje provodi se adulticidni tretman komaraca pod nadzorom djelatnika HZJZ i ZZJZ Istarske županije. U poplavljenim naseljima Račinovci, Gunja i Rajevo Selo još uvijek nije moguće započeti s DDD mjerama budući da se s njima može započeti samo u onim objektima koji su u potpunosti očišćeni od mulja, naplavina i otpada. U Gunji stručni timovi utvrđuju mehaničku stabilnost i otpornost poplavljenih zgrada.

Na susjednim područjima u Bosni je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi