Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 6. lipnja 2014.

Na svim poplavama ugroženim područjima opća epidemiološka situacija je stabilna.

HZJZ koodinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih ZJZ. Na terenu su danas prisutni, uz dva tima HZJZ-a, i dva tima ZZJZ Primorsko-goranske županije i sanitarni inženjer ZZJZ Istarske županije na području Vukovarsko-srijemske županije, te tim ZZJZ Varaždinske županije na području Brodsko-posavske županije.

Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se intenzivno provode aktivnosti asanacije, čišćenja poplavljenih kuća i septičkih jama, te izvlače preostale uginule životinje. Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih zavoda za javno zdravstvo kontinuirano provode epidemiološke izvide. Na području Račinovaca, Rajevog sela i Gunje danas započinje deratizacija, a planira se i provođenje dezinsekcije. Preko volonterske službe započeta je podjela dezinfekcijskog sredstva stanovnicima u poplavljenim selima za dezinfekciju u kući, i to prvenstveno za dezinfekciju stvari koje nisu uništene u poplavi, uz popratne upute o načinu njegovog korištenja. U naseljima Vrbanja, Soljani i Posavski Podgajci uspostavljena je normalna vodoopskrba i stanovnici mogu normalno koristiti vodu za piće i ostale potrebe. U naseljima Drenovci, Rajevo selo, Đurići, Račinovci i Strošinci vodoopskrbna mreža je pod tlakom (isprana i dezinficirana) i voda se može koristiti u tehnološke svrhe, ali ne i za piće i kuhanje. Na ulazu u naselje Gunja je hidrant i voda se može koristiti u tehnološke svrhe. U Gunji stručni timovi utvrđuju mehaničku stabilnost i otpornost poplavljenih zgrada. Na području Brodsko-posavske županije danas se nastavlja deratizacija općine Stara Gradiška.

Na susjednim područjima u Bosni je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi