Poziv na obilježavanje Dana dojki & BRA DAY 2016

Kako bi se potaknula edukacija žena o važnosti očuvanja zdravlja dojki, liječenju oboljelih i važnosti redovitih pregleda, u subotu, 24. rujna, od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježit će se Dan dojki & BRA DAY 2016.

Uoči mjeseca listopada, koji je već tradicionalno prvenstveno posvećen ženama koje se bore protiv raka dojke, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Udrugom pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Veleposlanstva Kanade i potporu Ministarstva zdravlja po prvi puta u Hrvatskoj organizira Dan dojki & BRA DAY – edukativnu kampanju sa ciljem podizanja svijesti i upoznavanja javnosti s mogućnostima rekon­strukcije dojke kod žena kojima je cijela dojka uklonjena u postupku liječenja raka dojke.

Inače, Dan podizanja svijesti o rekonstrukciji dojke (Breast Reconstruction Awareness Day) prvi je put obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine. Dr. Brown se zalaže za multidisciplinarni timski pristup svim bolesnicama s rakom dojke, a koji okuplja liječnike svih specijalnosti uključene u dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo ovakav sveobuh­vatan timski pristup može dovesti do ispravne odluke za svaku ženu oboljelu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.

Tim će povodom svim ženama koje se prijave u Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ biti osiguran besplatan mamografski pregled i edukativni materijali.