Predstavljen projekt jedinstvenog obrasca dentalnog statusa “Zubna putovnica” u Gradu Zagrebu

U Zagrebu je 1. ožujka 2017. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” održan stručni sastanak na kojem je predstavljena „Zubna putovnica“, jedinstveni obrazac dentalnog statusa  kod upisa u prvi razred osnovne škole.

oralno zdravlje

Voditeljica Službe za školsku medicinu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Marina Kuzman, dr. med. je uvodnim pozdravnim riječima započela stručni sastanak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak je pozdravio sve prisutne istaknuvši važnost projekta u unapređenju oralnog zdravlja i njegove primjene na nacionalnoj razini. Zvonimir Šostar, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” je pohvalio sve aktivnosti usmjerene smanjenju karijesa, s obzirom da Hrvatska spada u zemlje s vrlo visokim KEP indeksom, a prisutne je u ime Ministarstva zdravstva pozdravila predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu, dr. sc. Anka Kvesić Jurišić i prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, predsjednik Radne skupine za preventivu i promicanje oralnog zdravlja.

Sve prisutne je u ime predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine, mr. sc. Hrvoja Peze, pozdravila Ivana Krupić, dr. med. dent. navodeći potrebu za provođenjem i promicanjem aktivnosti koje su usmjerene održavanju zdravlja usne šupljine. Iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba nazočnima se obratila Jadranka Jakić Petrak, dr. med., pohvalivši napredak u promicanju oralnog zdravlja.

Projekt “Zubna putovnica” predstavila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a s obrascem dentalnog statusa pod tim nazivom prisutne je upoznala  mr. sc. Marijana Radić Vuleta.

Jedinstveni obrazac dentalnog statusa „Zubna putovnica“ je pilot projekt koji provode Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, zavodi za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine.

U proljeće ove godine školska medicina započinje s redovitim sistematskim pregledima djece prije upisa u osnovnu školu čiji je sastavni dio i pregled kod doktora dentalne medicine. Pri sistematskom pregledu za upis u osnovnu školu školskom je liječniku potrebno donijeti potvrdu doktora dentalne medicine, no sadržaj i oblik tih potvrda razlikuju se diljem Hrvatske. Uvidjevši potrebu da se ovaj dokument standardizira, stvoren je jedinstveni obrazac pod nazivom “Zubna putovnica”.

Cilj projekta je unaprijediti oralno zdravlje djece prije upisa u prvi razred osnovne škole tako da se pregled ne sastoji samo od izdavanja potvrde doktora dentalne medicine.  Veliki broj djece prvi put dolazi na pregled doktoru dentalne medicine radi upisa u osnovnu školu. Taj pregled sada, pomoću „Zubne putovnice“ postaje prilika da se roditelji i dijete bolje upoznaju s doktorom dentalne medicine, dogovore o kontrolnom pregledu i steknu naviku redovitih posjeta doktoru dentalne medicine.