Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece: iskustva Škotskog nacionalnog programa ChildSmile

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu u srijedu, 6. lipnja 2018. god. u 10.30 sati počinje dvodnevna radionica o oralnom zdravlju djece. Na radionici će stručnjaci iz Škotske, prof. Lorna Macpherson i prof. David Conway sa Sveučilišta u Glasgowu prikazati iskustva nacionalno financiranog programa unaprjeđenja oralnog zdravlja djece. Program se pod nazivom ChildSmile dugi niz godina provodi u Škotskoj, uz rezultate koji su pokazali ne samo uspjeh u smanjenju karijesa i unaprjeđenju zdravlja, već i jasne financijske uštede za društvo u cjelini.

Radionicu organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva na čijem je čelu dr. sc. Anka Jurišić Kvesić. Radionica će okupiti vodeće predstavnike dentalne i liječničke struke, od predstavnika Hrvatske komore dentalne medicine i Hrvatske liječničke komore, predstavnike Medicinskog i stomatoloških fakulteta i poliklinika te predstavnike stručnih društava školske medicine i pedijatrije Hrvatskog liječničkog zbora. Na radionici će također biti prisutni predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje koji su strateški, prirodni partneri Ministarstvu zdravstva u unaprjeđenju i dobrobiti djece.

U okviru radionice, naši će stručnjaci prikazati rezultate Hrvatskog nacionalnog programa Zubna putovnica koji se od ove školske godine s velikim uspjehom provodi za sve učenike 6. razreda i za djecu koja se upisuju u školu.

Očekuje se da će radionica donijeti zaključke i preporuke za Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva o tome što i na koji način je moguće učiniti u Hrvatskoj kako bi se unaprijedilo oralno zdravlje djece.