Prigodno predstavljanje uređenih hodačkih staza i parkova Živjeti zdravo u svim županijama u Hrvatskoj!

Konferencija za medije Živjeti zdravo

 Prigodno predstavljanje uređenih hodačkih staza i parkova Živjeti zdravo u svim županijama u Hrvatskoj!

U sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod vodstvom prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije na Svjetski dan kretanja, 10. svibnja 2021., prigodno će biti predstavljene uređene hodačke staze i parkovi Živjeti zdravo u svim županijama.

Zagreb, 10. svibnja 2021. s početkom u 10:00 sati voditeljica projekta prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiologije održati će konferenciju za medije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Edukacijski centar, Rockefellerova 12.

Konferenciju za medije pozdravno će otvoriti:

  • doc. dr. sc. Krunoslav Capak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • Stjepan Mesić (bivši predsjednik RH od 2000. do 2010.) – videoporukom

Zagreb, 10. svibnja 2021. – Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s mrežom zavoda za javno zdravstvo i u suradnji s lokalnim zajednicama te brojnim dionicima u svim županijama i u Gradu Zagrebu provodi projekt Živjeti zdravo.

U sklopu projekta Živjeti zdravo, a s ciljem da stvorimo okruženja koja potiču redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću te da istu učinimo dostupnijom osobama svih dobnih skupina osigurali smo nabavu jednobraznih setova opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka  u svakoj županiji Republike Hrvatske kao primjer dobre prakse. Provedba aktivnosti Živjeti zdravo započela je 10. svibnja 2003. godine, organiziranjem aktivnosti Doručak na travi koju je otvorio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Danas, 18 godina kasnije želimo, na nacionalnoj razini svečano otvoriti uređene hodačke staze i parkove čiji cilj je svima omogućiti aktivnu provedbu slobodnog vremena vani na otvorenom pritom ulažući u očuvanje i unaprjeđenje vlastitog zdravlja.

Kako bismo obilježili ovo događanje voditeljica projekta prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiologije održat će konferenciji za medije 10 svibnja 2021. s početkom u 10:00 sati.

Ove godine, 10. svibnja 2021. na Svjetski dan kretanja, prigodno će prikazati uređene parkove i hodačke staze te organizirati aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku na nacionalnoj razini odnosno u svim županijama i u Gradu Zagrebu. Cilj aktivnosti Hodanjem do zdravlja je potaknuti sve ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja. Aktivnost Volonteri u parku za cilj ima usvajanje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena vani na otvorenom u djece i obitelji, poticanje prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanje životne okoline.

Zdravlje se često opisuje kao najveće bogatstvo. Još je Hipokrat govorio „Ako bismo svakom pojedincu mogli odrediti odgovarajuću količinu hrane i vježbi, ni previše, ni premalo, pronašli bi najsigurniji put do zdravlja.

Na uređenim hodačkim stazama i u parkovima nastavit će se redovito provoditi aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku u svim županijama i u Gradu Zagrebu.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Anja Đurić, projekt menadžer projekta „Živjeti zdravo“

zivjeti.zdravo@hzjz.hr

+385 (0)99 2671746