Najava okruglog stola za medije – Alkohol kao javnozdravstveni problem

Brojni su štetni učinci uporabe alkoholnih pića kako za pojedinca tako i za društvenu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Europska regija je regija s najvećom potrošnjom alkoholnih pića u svijetu. Nažalost, Hrvatska je jedna od zemalja s visokom konzumacijom alkoholnih pića. Zanimljivo je da su po nekim pokazateljima istraživanja Health Behaviour in School-aged Children HBSC provedenog 2022. godine (konzumacija alkohola ikad u životu, u posljednjih 30 dana i opijanje) učenice prestigle učenike prvi put od 2002. godine.

Ključno je jačanje preventivnih programa i edukacija od najranije dobi kao i dostupnosti zdravstvenih službi, te će o značajnim iskoracima upravo u tim strateškim aktivnostima biti govora na okruglom stolu.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma i Dana klubova liječenih alkoholičara koji se tradicionalno obilježava 1. travnja 2024. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva organiziraju okrugli stol za medije i stručnu javnost o javnozdravstvenom aspektu konzumacije alkoholnih pića:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, edukacijski centar, Rockefellerova 12, Zagreb utorak 19.03.2024., od 10.30 do 12.00

Pozdravna riječ: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ravnatelj izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec.

Dr.sc. Iva Pejnović Franelić, prim.dr.med., Ured Svjetske zdravstvene organizacije u RH

Ministarstvo zdravstva, predstavnik – otvaranje skupa

Moderator: prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, dr.med. Sudionici okruglog stola: