Održan Diseminacijski info dan 2019 u sklopu Trećeg programa zdravlja 2014.-2020.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i pod pokroviteljstvom Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu Europske komisije, organizirao je Diseminacijski i info dan koji je održan 30. listopada 2019. godine u Ministarstvu zdravstva.

Nakon pozdravnih govora dr. Željka Plazonića i dr. Krunoslava Capaka, skup je otvorila dr. Dunja Skoko-Poljak u ime Ministarstva zdravstva predstavljajući Radni program za zdravlje za 2019. godinu i ESF+ (Europski socijalni fond plus). Predstavnik Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu Marc Vandenbroeck je zdravstvenim stručnjacima predstavio Treći program zdravlja 2014-2020. godine. Gosti su informirani o novim modelima sufinanciranja, mogućnostima prijave za nove projekte i kriterijima za sudjelovanje.

Prikazan je pregled sudjelovanja institucija u Hrvatskoj u projektima Drugog i Trećeg programa zdravlja, s naglaskom na sudjelovanju u Joint Action projektima. Voditelji projekata iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavili su primjere uspješnih praksi prijave i vođenja novih Joint Action projekata Trećeg programa zdravlja. U razmjeni iskustava pridružili su im se projektni partneri iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije, Medicinskog fakulteta u Beogradu i Instituta za javno zdravlje Srbije.

Joint Actions (zajedničke akcije) predstavljaju instrument financiranja u okviru trećeg programa zdravlja 2014.-2020. One su osmišljene i financirane od strane tijela država članica i EU-a za rješavanje određenih prioriteta u okviru Programa zdravstva EU-a. Zajedničke akcije imaju jasnu dodanu vrijednost za EU – od njih se očekuje da doprinesu rješavanju problema na europskoj razini i da imaju veći utjecaj na pojedinačne nacionalne aktivnosti, posebno na razini donošenja politika. Zajedničke aktivnosti uključuju u prosjeku 25 partnera, ovisno o opsegu aktivnosti, a moraju biti povezani s postojećim politikama EU-e u području javnog zdravlja i drugim područjima politike.