Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 20. svibnja 2014.

Prema izvješćima epidemioloških službi nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo iz poplavom pogođenih županija, opća epidemiološko-higijenska situacija je zadovoljavajuća. Nisu zaprimljene pojedinačne prijave zaraznih bolesti kao ni dojave grupiranja crijevnih ili drugih zaraznih bolesti. Jedino je na području Brodsko-posavske županije aktivnim epidemiološkim izvidom među izmještenim stanovnicima utvrđeno sedmero oboljelih s kliničkom slikom enterokolitisa.
Nakon poplava uglavnom prijete crijevne zarazne bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama. Također je moguća kontaminacija vodovodne vode, ali sve dok građani slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode, taj se put infekcije može kontrolirati. U poplavljenim područjima građani ne smiju koristiti bunarsku vodu za konzumaciju. Osigurana je dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava za sve tri najugroženije županije.
Također, postoji opasnost od ugriza glodavaca i zmija koje su zbog poplava došle u bliži kontakt s ljudima nego što je uobičajeno, kao i rizik od bolesti koje prenose glodavci svojim izlučevinama, ako njihove izlučevine dođu u kontakt s hranom i vodom za piće.
U organiziranom smještaju evakuiranih osoba vodoopskrba i prehrana su u kontroliranim uvjetima te je rizik od crijevnih zaraznih bolesti nizak. Međutim, zbog gustog smještaja povećan je rizik od prijenosa bolesti koje se šire kontaktnim i kapljičnim putem.

Tagovi